Sökoperation under luppen

Under veckan mellan den 28 januari och den första februari har verksamheten vid Skyddscentrum i Umeå genomförts en aning utanför det vanliga. För att säkerställa och följa upp det egna förbandets funktion så har en certifiering inletts. Den kommer att gå i många steg och sluta med en tydlig spårbarhet i ett väl fungerande förband.

Även elskåpet på byggnadens utsida fick sig en titt denna dag. Patrullen avslutade genomsökte av den lilla byns kafé. Här visar man prov på goda soldatvanor, som ställning och uppsikter. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Chefen för patrullen samtalar med två av sina kollegor i anslutning till uppgiftens genomförande.
Chefen för patrullen samtalar med två av sina kollegor i anslutning till uppgiftens genomförande. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Under genomsökningen kommer ingenting vare sig in eller ut ur området kring sökobjektet.
Under genomsökningen kommer ingenting vare sig in eller ut ur området kring sökobjektet. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Chefen för patrullen samtalar med två av sina kollegor i anslutning till uppgiftens genomförande. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Under genomsökningen kommer ingenting vare sig in eller ut ur området kring sökobjektet. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

På programmet denna vecka stod bland annat kontroll av soldaternas förmåga att genomföra vissa uppgifter i förband. Dessa gällde både grupp och pluton. Under torsdagen var man framme vid det senare och en pluton fick uppdraget att genomsöka ett antal byggnader efter vapen. Den uppgiften omfattade även att genomsöka den aktuella byns lilla kafé. En inte helt okomplicerad uppgift.

Vänliga men bestämda

Knack på dörren, artig presentation och en grundlig förklaring för ägaren och gästerna om vad som var på gång. Ledorden ”fair, friendly and firm” stod säkert skrivna på soldaternas näthinnor när de klev in i den varma stugan där den öppna spisen spred både värme och trivsel. En situation som denna är naturligtvis delikat var den än i världen utspelar sig. I det här fallet såg övningens figuranter till att de närvarande soldaterna hamnade i situationer som de nog inte riktigt tänkt sig när de gick fram till den till synes tomma stugan. Att behålla respekten men samtidigt sälja in sin närvaro till befolkningen för att vinna ett gott renommé under utförandet av uppdraget är en balansgång värd namnet.

Varje skrymsle

Med en viss fasthet genomfördes så söket som på byfiket innebar kontroll av identiteter på närvarande och även kontroll av de närvarandes kläder. Varje skrymsle kontrollerades och säkert är att i ett hus finns massor av utrymmen som vi normalt inte tänker oss kan dölja något oegentligt. Alla dessa platser fick sig en titt denna dag. När så värden kunde återgå för att laga lunch till de lastbilschaufförer han väntade in vilket ögonblick som helst så gick plutonen vidare till nästa byggnad med säkra steg och viss försiktighet. Knack… och övningen gick vidare.