Nordkoreas tredje kärnvapenprov

I dag, tisdag 12 februari klockan 11.57 lokal tid genomförde Nordkorea sitt tredje kärnvapenprov. Provet var förväntat och ovälkommet. Under en stor del av 2012 har omvärlden via satellitbilder kunna följa landets förberedelser för en provsprängning.

Vy av den demilitariserade zonen vid gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea. Foto: Per Sandgren/Försvarsmakten
Infarten till den svenska delen i NNSC camp i Panmunjom.
Infarten till den svenska delen i NNSC camp i Panmunjom. Foto: Per Sandgren/Försvarsmakten

– Vi kände inte av kärnvapenprovet fysiskt, det genomfördes inte tillräckligt nära för det. Vi oroar oss inte heller för radioaktiv strålning, eftersom det var ett underjordiskt prov, säger överste Mikael Johnsson, ställföreträdande chef för den svenska delegationen i Neutral Nations Supervisory Commission, NNSC.

I december genomfördes en raketuppskjutning som placerade en satellit i omloppsbana. FN:s säkerhetsråd fördömde uppsskjutningen som ett brott mot tidigare resolutioner (efter raketuppskjutningar och kärnvapenprov 2006 och 2009) och utökade sanktionerna. Nordkorea tillkännagav då att man avsåg fortsätta utvecklingen av både raketer och kärnvapen. Sedan december har den militära beredskapen i Sydkorea varit förhöjd med anledning av Nordkoreas aktiviteter.

Den svenska delegationen till NNSC, baserade i Panmunjeom vid den militära demarkationslinjen mellan Nord- och Sydkorea, har kunnat se att beredskap och anspänning har varit hög under denna tid.

– För vår del innebär det att vi är medvetna om att risken för brott mot vapenstilleståndsavtalet ökar; till exempel genom vådaskott eller otillåten verksamhet i den demilitariserade zonen. Risken blir också större att en liten incident eskalerar, säger Mikael Johnsson.

Mot den bakgrunden kommer svenskarna på plats att fortsätta den verksamhet de är ålagda enligt Korean Armistice Agreement. Mikael Johnsson menar att det verkligt oroande är mer långsiktigt: att Nordkorea fortsätter sin utveckling av kärnvapen, både laddningar och vapenbärare.