Fältartisterna i Kosovo

Försvarets Fältartister har sedan 1957 har man deltagit i internationella insatser ibland annat Gaza, Afghanistan och Kosovo. Nu var det åter dags för ett besök i Kosovo.

Julia Nilsson och Nicklas Thelin under en spelning i Kosovo. Foto: Emil Persson Höppe/Försvarsmakten
Linda Grenholm gitarr och Julia Nilsson sång, Micke Johansson bas, Thorleif Robertsson trummor.
Linda Grenholm gitarr och Julia Nilsson sång, Micke Johansson bas, Thorleif Robertsson trummor. Foto: Emil Persson Höppe/Försvarsmakten
Nicklas Thelin.
Nicklas Thelin. Foto: Emil Persson Höppe/Försvarsmakten
Julia Nilsson.
Julia Nilsson. Foto: Emil Persson Höppe/Försvarsmakten
Linda Grenholm gitarr och Julia Nilsson sång, Micke Johansson bas, Thorleif Robertsson trummor. Foto: Emil Persson Höppe/Försvarsmakten
Nicklas Thelin. Foto: Emil Persson Höppe/Försvarsmakten
Julia Nilsson. Foto: Emil Persson Höppe/Försvarsmakten

Under den veckolånga tjänstgöringen hos den svenska kontingenten inom KFOR fick fältartisterna möjlighet att besöka och underhålla såväl svenskarna inne på KFOR:s huvudcamp Film City som hos de båda samverkansteamen (LMT) i Pristina och i Gracanica. Där spelade man i de olika mässarna och höll även i ett musikquiz på den svenska logistikenheten (NSE) som blev mycket uppskattat.

Dessutom genomförde gruppen ett flertal spelningar för lokalbefolkningen. Bland annat besöktes SOS barnbyars förskola i Pristina och Roma Education Centre i Kosovo-polje. Barnen sjöng med i svenska barnsånger och fältartisterna fick även lära sig nya sånger på albanska. I planeringen fanns också en konsert på en skola i Gracanica, men då den blev inställd bokades gruppen in på en pub i byn istället. Spelningen blev en succé med både lokalbefolkning och svenskar i publiken.
Veckan avslutades med en stor spelning i tennistältet på Camp Film City för svensk och internationell publik, bland annat Sveriges charge d'affaires som uttryckte stor uppskattning över gruppens insats.

– Jag har varit i Kosovo fyra gånger tidigare med Fältartisterna, och det känns roligt att vi får erbjuda en stunds avkoppling till svenskarna trots att antalet soldater är mindre nu. 1999 var det nästan 850 svenskar i Kosovo jämfört med dagens dryga femtiotal, men KFOR:s insats är lika viktig i dag. Mycket arbete återstår förstås även om Sverige lämnar Kosovo i slutet av året. Ett land och en demokrati byggs inte på några få år, säger kapten Linda Grenholm, ledare för fältartistgruppen.

Sista dagen avtackades fältartisterna av chefen för den svenska kosovoinsatsen Tommy Gustafsson och fick ta emot KS 26:s coin. Linda Grenholm fick även ta emot Ing 2:s sköld som tack för insatsen. En vecka full med upplevelser och nya möten för såväl fältartisterna, lokalbefolkningen som deltagarna i den svenska kontingenten.