Övningen avslutad

Klockan 04:58 i morse gick sista larmet under SAE ISAF UH-60:s slutövning. Uppgiften var att med Forward Medevac undsätta två soldater som skottskadats i en eldstrid cirka fem mil från basen och inom en timme ta dem till närmaste sjukhus.

Bilderna är från ett Forward MEDEVAC uppdrag tidigare på dagen, då det fanns ljus nog att fotografera. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
I skydd av en skogsdungen väntar truppen med den sårade kamraten.
I skydd av en skogsdungen väntar truppen med den sårade kamraten. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Gå fort, men spring inte, och akta er för rotorbladen är ordern.
Gå fort, men spring inte, och akta er för rotorbladen är ordern. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
I skydd av en skogsdungen väntar truppen med den sårade kamraten. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Gå fort, men spring inte, och akta er för rotorbladen är ordern. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Den enhet inom Helikopterflottiljen som i april ska börja operera i Afghanistan med försvarets nya Helikopter 16 har under två intensiva veckor, med Malmen som bas, tränat och utvärderats inför uppgiften. Under den tiden genomfördes samtliga planerade uppdrag utom ett och samtliga uppdragstyper, Forward och Tactical Medevac samt Tactical Troup Transport. Nu återstår veckor av utvärdering, som ska leda fram till en så omfattande SOP, Standard Operational Procedure, som möjligt. SOP är en manual för hur saker och ting ska gå till när man väl är på plats på Marmal basen i norra Afghanistan med Helikopter 16. Till grund för den ligger också naturligtvis all erfarenhet av Helikopter 10-verksamheten på plats.

Enheten som övats har satts på prov inte bara vad gäller att hinna fram i tid och under färd ge den vård som krävs för att patienterna ska överleva. Larm har återkallats i sista sekund, underrättelseuppgifter från det spelade området har gett ledtrådar till vad som kan hända, helikoptrar har gått sönder, både under färd och innan start. Övningen har varit så realistisk som det bara går, med stor hjälp av soldater från Helikopterflottiljen som spelat sårade.
Sådant som inte kommer fram under enklare övningar blev här nyckelfrågor, som till exempel hur man bäst sanerar kabinen från blod så att helikoptern så fort som möjligt blir klar för nästa uppdrag. Den här gången var det teaterblod. Nästa gång kan det vara på riktigt.