Mitt andra jobb är som soldat i Försvarsmakten

I helgen, som var den första av fem testhelger, prövades de första trettio som visat sig intresserade av tidvis tjänstgöring som soldat vid Ing 2.

Emil Blomstedt genomför ett av helgens tester, vilket han lyckades bra med. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Peter Bengtsson (tv) biter ihop och klarar hävstångstestet.
Peter Bengtsson (tv) biter ihop och klarar hävstångstestet. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Kim Forsman, idrottsledare vid Ing 2, ser till att alla testerna genomförs korrekt.
Kim Forsman, idrottsledare vid Ing 2, ser till att alla testerna genomförs korrekt. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Peter Bengtsson (tv) biter ihop och klarar hävstångstestet. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Kim Forsman, idrottsledare vid Ing 2, ser till att alla testerna genomförs korrekt. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten

Det är cirka 200 killar och tjejer som visat intresse av en anställning som tidvis tjänstgörande soldat (GSS/T) vid Ing 2 och utav dessa är det 150 som i år får anställning.
– Uppgiften är att de närmsta åren anställa cirka 600 tidvis tjänstgörande soldater vid Ing 2, berättade Peter Gustafsson, stabschef vid 22. ingenjörbataljon.

Som tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldat eller sjöman anställs man av Försvarsmakten men har en annan huvudsysselsättning, normalt arbete eller studier. Vilket kan liknas vid att vara anställd som reservofficerare. Dessa soldater anställs mellan 6-8 år och kommer att tjänstgöra vid Försvarsmakten under utbildningar, övningar och insatser.

Testhelgerna innehåller fysiska tester i form av kondition och styrka, läkarundersökningar och personliga intervjuer som kan liknas vid en anställningsintervju. Peter Bengtsson, brevbärare från Laholm hade precis klarat det fysiska testet vilket han var nöjd med.

– Jag gjorde mig illa tidigare i veckan men bet ihop och bestämde mig för att det här ska jag fixa.

Peter berättade att han tidigare gjort värnplikten vid Ing 2 och har sedan dess funderat på om att komma tillbaka till Försvarsmakten och kände att denna nya anställningsform skulle passa honom perfekt.

Emil Blomstedt från Göteborg jobbar i vanliga fall som väktare och studerar. Emil gjorde värnplikten vid Ing 2 som fältarbetsdykare och sa ja direkt när hans tidigare befäl ringde och sa att han behövdes.

– Kändes jättebra! Jag har sedan länge varit intresserad av att arbeta vid Kustbevakningen och jag hoppas på att en tidvis tjänstgöring som fältarbetsdykare öppnar upp möjligheterna för det. Att få komma hit igen kändes riktigt nostalgiskt och extra roligt har det varit att träffa en annan fältarbetsdykare att byta erfarenheter med, avslutar Emil med.

När alla helger är genomförda kommer samtliga resultat att granskas och i december kommer vi att veta vilka som blir våra första tidvis tjänstgörande soldater vid Ing 2.