Minnestavla för stupade från MHS Östersund

På måndagen avtäckte skolchefen Mats Danielsson vid Militärhögskolan Karlberg en minnestavla i slottskapellet ämnad för stupade från Militärhögskolan Östersund.

Under ceremonin tändes ett ljus för löjtnant Gunnar Andersson. I bakgrunden MHS Karlbergs och MHS Östersunds fanor. Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten
Mats Danielsson talar under avtäckningen av minnestavlan för stupade från MHS Östersund.
Mats Danielsson talar under avtäckningen av minnestavlan för stupade från MHS Östersund. Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten
Mats Danielsson talar under avtäckningen av minnestavlan för stupade från MHS Östersund. Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

– För Karlberg som traditionsbevarare för Militärhögskolan Östersund så kändes det mycket bra att göra detta, sa överste Danielsson.

MHS Karlberg har därför av tradition sina stupade på avsedda tavlor i kapellet. Som traditionsbevarare av MHS Östersund så sattes ytterligare en tavla upp.
På tavlan fanns löjtnant Gunnar Andersson som stupade i Afghanistan under FS 18 tillsammans med kapten Johan Palmlöv och tolken Shahab Ayouby. Ett porträtt på Gunnar Andersson stod centralt i kapellet under ceremonin.

 – Tänk på dom som fått sina namn på tavlorna och de som fått medalj för sina insatser. Men glöm inte de andra som tjänstgjort och fortfarande tjänstgör i Afghanistan och deras anhöriga, avslutade skolchef Mats Danielsson.

Den sista chefen för Militärhögskolan, överste Johan Fölstad deltog i ceremonin liksom den stupade Gunnar Anderssons dåvarande kompanichef i Afghanistan major Mikael Wendt.