I huvudet på en soldat

Än en gång var det dags att pröva sina kunskaper och inte minst sin vilja. Årets andra upplaga av övning amfibie är i full gång.

Vad skiljer sig då den här upplagan mot de andra kan man ju fråga sig. Svaret är, inte särskilt mycket förutom att det är en ny upplevelse för de drygt 90 soldater och officerare som genomför övningen för första gången.

Övning amfibie har en lång tradition i förbandet och den har genom åren ändrats och utvecklats för att mer anpassas till de krav som ställs på dagens anställda. Vad som inte har ändrats i samma takt är de blandade känslor som både soldater och officerare ofta känner inför de prövningar som väntar.

Vi kommer att följa soldaterna Olle Merkel och Tommi Lindqvist på deras resa genom övningen. Olle Merkel är patrullchef och har därmed lite mer än bara sig själv att tänka på.

Övningen börjar

Det är måndag morgon, solen skiner och det är en fantastisk fin höstdag. Merkel och Lindkvist står uppställda tillsammans med övriga amfibiebataljonen för genomgång före övning.
– Nu vill jag bara komma i gång. Förutom marschträning så har jag ätit och vilat mig i form. Det känns bra och jag utgår från att jag klarar hela övningen, sa Lindqvist

Lindqvist är något äldre än sina kollegor, han kommer senast från brandförsvaret där han tjänstgjort som dykare. Han är inte helt novis vad gäller militärlivet, förutom genomförd grundläggande militärutbildning (GMU), har han gjort lumpen i Finland.

Patrullchefen Merkel verkade minst lika optimistisk som kollegan.

– Jag genomförde min GMU i år, ärligt talat så visste jag inte vad jag gav mig in på, men jag trivs jätte bra. Nu vill jag bara komma i gång med övningen. Det ska bli spännande för den är ju lite mytomspunnen och jag har hört historier från många som tidigare har genomfört den, sa Merkel

Efter genomgången fick de tre plutonerna order om nästa moment som omfattade, visitation av utrustning, simning med livräddning och vattenfys, samt skarpskjutning.

Allt som genomförs under övningen har ett syfte, till exempel visitationen syftar till att kontrollera att all utrustning finns med enligt utgivna order. Självklart kollar instruktörerna att det inte har plockats med godis, snus och annat som kan förhöja tillvaron.

Några timmar senare

Efter en omfattande visitation och ett pass i vattenhallen var Merkels patrull redo för skarpskjutning, var Merkel och Lindqvist fortfarande lika positiva inför prövningarna?

– Det är skönt att vara igång, nu rullar det på, sa Lindqvist. Vad tyckte då patrullchefen Merkel?
– Det flyter på bra, det är kul att äntligen vara i gång, det är lugna puckar, sa Merkel.

Vi får väl se vad de tycker om något dygn.