Fysisk teambuilding

Tisdagen den 4 september var det dags för den traditionella gruppfälttävlan vid Norrbottens pansarbataljon. Närmare 240 soldater och officerare fördelade på 32 lag kom till start. – Syftet är att svetsa samman personalen och bygga gruppkänslan under olika mer eller mindre fysiskt krävande tävlingsmoment, en sorts ”fysisk teambuilding.”, berättar major Paul Ramén, biträdande övningsledare.

Gruppfälttävlan på pansarbataljonen, en ”fysisk teambuilding” som svetsar samman personalen. Här ett av momenten, omhändertagande av skadad i strid. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Sånt här bygger bra gruppkänsla”, sa Per-Olof Eriksson, förste sergeant och chef för en av grupperna på andra pansarskyttekompaniet.
”Sånt här bygger bra gruppkänsla”, sa Per-Olof Eriksson, förste sergeant och chef för en av grupperna på andra pansarskyttekompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Nu ser vi fram emot kvällens jaktstart, sa Anders Persson.
”Nu ser vi fram emot kvällens jaktstart, sa Anders Persson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Sånt här bygger bra gruppkänsla”, sa Per-Olof Eriksson, förste sergeant och chef för en av grupperna på andra pansarskyttekompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Nu ser vi fram emot kvällens jaktstart, sa Anders Persson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Gruppfälttävlan är en årligt återkommande tradition vid pansarbataljonen där alla soldater och officerare vid bataljonen ska delta i någon form.
– De som är skadade eller av annan anledningen inte kan ingå i något lag fungerar som instruktörer, det är bara de som är kommenderade eller är ute på insats som inte är med. Vi går helt enkelt ”man ur huse”, fortsätter Paul Ramén.

Bevara stridsvärdet

Tävlingen startade vi halv nio på morgonen och målgång under senare delen av kvällen. Under dagen får de deltagande lagen genomföra en rad olika uppgifter i det stationssystem som är uppbyggt. Under dagen genomförs en orientering som passerar stationer med handgranatskastning, hinderbana, sjukvårdstjänst, teknisk tjänst, materielkontroll och två olika skjutningar med automatkarbin 5. Alla deltagare bär stridsutrustning och stridspackning under hela tävlingen, totalt cirka 20 kilo.
– Här får den enskilde automatiskt öva upp förmågan att upprätthålla sitt eget stridsvärde. Dessutom trimmas gruppchefernas ledaregenskaper. Det är ju gruppchefen som ska se till att hela gruppen bevarar stridsvärdet genom att vidta åtgärder för detta. Det är bland annat att koka vatten under rasterna och att alla i gruppen håller sig torra, varma och fyller på kroppen med energi, säger Paul Ramén.

Bygger gruppkänsla

Lag nummer åtta, ”Hotel Alpha” från andra pansarskyttekompaniet sitter på grusplanen vid tävlingscentrum och återhämtar efter sjukvård, teknisk tjänst och skjutningsmomenten.
– Det har varit bra så här långt, det är alltid roligt med tävlingar, det bygger bra gruppkänsla, säger Per-Olof Eriksson, förste sergeant och gruppchef.
– Nu ser vi fram emot slutmomenten, gör vi bra ifrån oss i kväll tror jag vi har chans på topp tio, säger soldaten Anders Persson.    

Tävlingen avslutades på med en mörkerorientering med snabbmarsch på cirka 6,5 kilometer med mål inne på kasernområdet, snabbmarschen genomfördes som jaktstart och de första grupperna kom i mål vid 22-tiden på tisdagskvällen.