Fältartisterna – en vitamininjektion

Roland Rosenqvist, chef för FS 22:s fältartister, kavlar upp ärmen på uniformen. På höger arm har han tatuerat in alla insatser där han har spelat. Det är en lång rad med namn som omger ett ståtligt svärd.– Men det ska bli plats för den 12:e också, FS 22.Efter att ha turnerat med sitt band runt på de svenska enheterna kan fältartistveckan beskrivas med ett enda ord: succé.

Det börjar bli trångt, men Roland Rosenqvist ska få plats även med FS 22 på insatsarmen.
Det börjar bli trångt, men Roland Rosenqvist ska få plats även med FS 22 på insatsarmen. Foto: Karin Eriksson/Försvarsmakten
Det börjar bli trångt, men Roland Rosenqvist ska få plats även med FS 22 på insatsarmen. Foto: Karin Eriksson/Försvarsmakten

 Mitt under insatsen infaller emellanåt den beryktade ledan. Uppdragen utförs, material vårdas och kroppen börjar känna av sömnlösa nätter och varma dagar i full utrustning. Rutiner och campliv tröttar.

Det är då fältartisterna kommer till Afghanistan för att erbjuda ett välkommet avbrott.

– Vi vill vara en vitamininjektion, säger Roland Rosenqvist.

Den förhoppningen har FS 22:s fältartister lyckats med över förväntan.

Roland Rosenqvist är chef för bandet som består av Anna-Sara Palo, Nicklas Thelin, Jocke Backman, Simon Lundin, Peter Löwgren och Staffan Molin. I gruppen ingår även stå-upp-komikern Fredrik Andersson.

De landade på den stora tyska basen Marmal där några svenskar är stationerade på olika enheter. Det blev en multinationell publik på onsdagskvällen då det var öppen spelning på den stora atriumgården.

– Applåderna ekade mellan väggarna och jublet visste inga gränser hos den tyska publiken när Rolle avslutade med Rammsteins ”Du hast”, summerar Conny Kristiansson, ansvarig för personalvård.

Därefter åkte artisterna vidare till Camp Monitor i Sheberghan. Torsdagskvällen inleddes med lekar där varje avdelning fick kämpa hårt i diverse grenar. En av helikopterhangarerna fungerade senare som kvällens konserthus och stämningen var lika hög som bandet var svettigt när spelningen närmade sig slutet.

Turnén avslutades med några dagar på Camp Northern Lights. Varje kväll arrangerades mindre konserter på mässen och höjdpunkten var söndagens stora spelning på flaggplanen. Publiken jublade högt när bandet fick hjälp av överste Anders Löfberg att framföra ”Born to be Wild”

Fältartisterna är ett förbund knutet till Försvarsmakten som har till uppgift att underhålla svenska soldater i fält. Allt sedan starten 1956 har förbundet på uppdrag av Försvarsmakten utbildat och krigsplacerat yrkesutövande sångare, musiker, skådespelare och andra typer av underhållare. Roland Rosenqvist har varit ordförande i förbundet under många år.

– Soldatlivet är hårt och man blir nerkörd, säger han. Då behöver man ett avbrott med något annat. Det vill vi vara.

Komikern Fredrik Andersson försökte förklara förbundets syfte i ett samtal med en finsk vän innan han åkte. Han berättade att den svenska försvarsmakten brukar skicka ut musiker, sångare, trollkarlar, komiker eller andra artister till insatser runtom i världen.

– Har inte ni något liknande i Finland, frågade han nyfiket. Hans finske vän funderade lite och nickade sedan:

– Jo, men vi brukar skicka soldater.

Det bjöd på höga skratt, inte minst från våra finska kollegor.