På plats i Norge

De delar av Amfibieregementet som ska delta i norska försvarsmaktens slutövning i vintermiljö, Cold Response, är nu på plats i Norge.

Bandvagnarna körs av från tåget i Narvik Foto: Björn Svensson/Försvarsmakten
Soldater i försvarsställning under träningen i Boden
Soldater i försvarsställning under träningen i Boden Foto: Niklas Nyman/Försvarsmakten
Bandvagn i djup snö
Bandvagn i djup snö Foto: Björn Svensson/Försvarsmakten
Soldater i försvarsställning under träningen i Boden Foto: Niklas Nyman/Försvarsmakten
Bandvagn i djup snö Foto: Björn Svensson/Försvarsmakten

Övningen har inletts med sämsta tänkbara väder, extremt hårda vindar och snöfall vilket också har lett till att vägen över fjället vid riksgränsen tvingats stängas.

Tåget med Amfibiebataljonens bandvagnar kom dock fram, i hårt väder lastades de av från ett tågsätt i Narvik.

Förberedelser

Under flera veckor har delar ur andra amfibiebataljonen förberett sig och övat i vintermiljö främst i Boden och Arvidsjaur inför den här övningen. Förberedelserna har omfattat allt ifrån att öka den enskilde soldatens färdigheter i att strida och fungera i vintermiljö till att öva hela bataljonen.

Helt nyligen avslutades den sista fasen i förberedelserna vilket omfattade samträning med andra deltagande svenska förband såsom Norrbottens regemente I19 och Livgardet. De förbanden kommer tillsammans att utgöra en tillfälligt sammansatt mekaniserad bataljon.

– De första veckorna amfibiebataljonen var uppe i Boden hade vi närmare minus 40 grader. Under den sista fasen var det betydligt mildare. Tiden i Boden och Arvidsjaur har varit väldigt lärorik och värdefull för soldaterna och officerarna. Vi har fått träna och utbilda i extrem kyla vilket ställer en hel del krav på individen men också på att vi kan hantera vår utrustning i den extrema kylan. Vi ser nu fram emot slutövningen där vi får möjligheten att testa allt det vi har lärt oss. Vädret här i Norge kunde ju vara roligare, sa en av kompanicheferna