Något utöver det vanliga

”Något utöver det vanliga jobbet hemma”, ”Saknad av det tidigare livet som heltidsanställd soldat”, ”Träffa tidigare soldatkollegor”. Det var några av orsakerna som de 47 tidvis tjänstgörande soldaterna (GSS/T) vid Livregementets husarer uppgav som anledning till att de sökt sig till Försvarsmakten. I helgen genomförde de sin första övning.

Soldaterna övar med AK5-modellen ”Cesar”. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Under helgen genomfördes olika fysiska texter. En var två kilometer med sin personliga utrustning.
Under helgen genomfördes olika fysiska texter. En var två kilometer med sin personliga utrustning. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Under helgen genomfördes olika fysiska texter. En var två kilometer med sin personliga utrustning. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

GSS/T är soldater som vid behov tjänstgör i Försvarsmakten. Detta innebär att de under ett år har ett antal sammankomster vid förbandet där de tränas och utbildas för att kunna användas i exempelvis övningar, beredskap eller insatser.

Alla hade sina motiv till att ha sökt sig till Försvarsmakten som tidvis tjänstgörande soldat, men de flesta kretsade kring kamratskap och saknad av soldatlivet. Deras huvudsakliga sysselsättning varierar. Flera av de nya soldaterna studerar till exempelvis läkare, sjukvårdare eller tekniker. Några arbetar på kontor, andra är poliser. Men soldatlivet förde ihop dem till K3 i Karlsborg för att känna på en annan verklighet än vad de normalt upplever. Jonas Eriksson, skvadronchef berättar:
– Jag har nästan jobbat med alla här (så börjar Jonas berätta om var och en av de andra soldaterna och hur de träffades). Det är bra människor med mycket erfarenhet!

Jonas är nöjd med helgen. Tempot har varit högt men soldaterna är erfarna även om de är i nya i sina roller som GSS/T. Några av soldaterna har aldrig använt den lite kortare varianten av vapnet AK5 (AK5C), som används på K3 idag. De får utbildning tills de hantera vapnet på ett korrekt sätt.