Jägarna förbereder insats

Den 86 personer starka truppen från Arméns jägarbataljon landade i Bardufoss vid lunchtid på lördagen. Under söndagen var förberedelserna i full gång.– Alla grupper jobbar på för fullt med lastning och packning av utrustning inför den kommande insatsen, berättar sergeant Ludvig Johansson.

Soldaterna från Arméns jägarbataljon gör det sista förberedelserna innan de försvinner ut på uppdrag i den norska fjällvärlden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Tältar inomhus, jägarnas utgångsgruppering i Bardufoss.
Tältar inomhus, jägarnas utgångsgruppering i Bardufoss. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Snöskotrarna lastas av och görs klara för uppdrag.
Snöskotrarna lastas av och görs klara för uppdrag. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Nu väntar den nordnorska fjällterrängen på de svenska jägarsoldaterna.
Nu väntar den nordnorska fjällterrängen på de svenska jägarsoldaterna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Tältar inomhus, jägarnas utgångsgruppering i Bardufoss. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Snöskotrarna lastas av och görs klara för uppdrag. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Nu väntar den nordnorska fjällterrängen på de svenska jägarsoldaterna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Arméns jägarbataljon är Försvarsmaktens kvalificerade resurs för inhämtning av underrättelser och strid långt in på motståndarens område där andra egna förband inte kan uppträda eller når tillräcklig verkan.  Jägarbataljonen är ett multifunktionellt, allsidigt, flexibelt, lätt och uthålligt förband.

Förbandet har mycket god rörlighet med anpassad och bärbar utrustning. Rörligheten innefattar bland annat förmågan att genomföra insatser i bergsterräng. Förbandet, som är ett system av system, är det enda i Försvarsmakten som har full kapacitet till spaning och strid i den subarktiska miljön. Under söndagen lastades snöskotrar och kälkar med den utrusning som förbandet behöver för att kunna lösa sina uppgifter under Cold Response.

Ni har utgångsgrupperat i en av hangarerna på Bardufoss flygbas, varför har ni slagit upp tälten inomhus?
– När vi grupperar i urban terräng försöker vi komma in någonstans, då syns vi minst och kan packa och lasta i lugn och ro, säger Ludvig Johansson.

Nu lastar ni snöskotrar, använder ni alltid snöskoter som transportfordon?
– Idag är det snöskoter, i morgon är det kanske helikopter och i övermorgon är det en C-130 Herkules som transporterar oss ut i operationsområdet. Därefter är skidor och pulkor att dra utrustning på som gäller till stor del. Vi löser alltid våra uppgifter med de resurser vi blir tilldelade, fortsätter Ludvig Johansson.

Hur mycket utrustning bär ni med er?
– Vi har vägt den personliga utrustningen och det blir drygt 75 kilo man bär på, så det krävs att man är väl förberedd fysiskt. Varje grupp ha dessutom varsin pulka som väger cirka 100 kilo. Men det räcker inte att vara ett fysfenomen, förmågan att hela tiden anpassa sig är det viktigaste. En jägarsoldat ska ha en otrolig vilja och ett stort hjärta för att klara uppgiften i de svåraste situationerna i de mest extrema klimatförhållandena, avslutar Ludvig Johansson.