Sång och magi bröt vardagen i Kosovo

Underhållning är ofta en bristvara för personalen i internationell tjänst.  En trollkarl och tre musiker, som tillsammans kallade sig KS & The Sunshine Band, gjorde sitt bästa för att råda bot på detta under en vecka i Kosovo.

Elinor Asp hälsar publiken välkommen till ett av alla framträdandena under veckan. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten
KS & The Sunshine Band under ett framträdande.
KS & The Sunshine Band under ett framträdande. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten
Fältartisterna får följa med samverkansteamet till en av gränsstationerna till Serbien. På vägen hem blockeras vägen av en skolbuss som kört fast i den djupa snön.
Fältartisterna får följa med samverkansteamet till en av gränsstationerna till Serbien. På vägen hem blockeras vägen av en skolbuss som kört fast i den djupa snön. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten
KS & The Sunshine Band under ett framträdande. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten
Fältartisterna får följa med samverkansteamet till en av gränsstationerna till Serbien. På vägen hem blockeras vägen av en skolbuss som kört fast i den djupa snön. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten

I början av februari var fältartisterna i Kosovo för att underhålla främst den svenska personalen inom KFOR.

Gruppen bestod av Ellinor Asp, fältregissör, klaviatur och sång, Sophie Conte, gitarr och sång Alexander Kronbrink, gitarr och sång och Fredrik Andersson, ståuppkomik och trolleri. De fyra artisterna genomförde spelningar bland annat i Gracanica och på KFOR:s huvudcamp Film City i Pristina.

Under veckan följde även fältartisterna med ett samverkansteam till en av gränsstationerna vid gränsen mot Serbien. På vägen hem blockeras vägen av en skolbuss som kört fast i den djupa snön. Fältartisterna fick använda andra talanger än de rent artistiska för att tillsammans med samverkansteamet kämpa för att få loss bussen.

Fältartisternas verksamhet ute på internationella insatser sträcker sig lång tillbaka. Redan 1957 tjänstgjorde den första gruppen fältartister i internationella sammanhang och fram till i dag har cirka 400 av fältartisterna fått öva sin krigsbefattning som fältartist.