Iskall övning med mervärde

Som du tidigare kunnat läsa på Försvarsmaktens webb är det stort tryck på vinterutbildningarna, det är många som vill ha snö och kyla. Även Livgardet har skickat flera enheter till norra Sverige. 131:a säkerhetsskvadronen, som är en del av den 13:e säkerhetsbataljonen, kombinerade soldatutbildning med att stärka befälen i sitt ledarskap under ett par vinterveckor i Älvdalen.

Strid från stridsställning i djupsnö var ett av övningsmomenten för 131:a säkerhetsskavdronen. Foto: Tii Lilja/Försvarsmakten
Filiph Paulsson, Sofia Lestander, Anders Carne och John Carlman stod för planeringen av skvadronens vinterutbildning i Älvdalen.
Filiph Paulsson, Sofia Lestander, Anders Carne och John Carlman stod för planeringen av skvadronens vinterutbildning i Älvdalen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
När termometern visar minus 33 grader blir det snabbt allvar om man slarvar med förberedelserna och sin utrustning.
När termometern visar minus 33 grader blir det snabbt allvar om man slarvar med förberedelserna och sin utrustning. Foto: Filiph Paulsson/Försvarsmakten
Filiph Paulsson, Sofia Lestander, Anders Carne och John Carlman stod för planeringen av skvadronens vinterutbildning i Älvdalen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
När termometern visar minus 33 grader blir det snabbt allvar om man slarvar med förberedelserna och sin utrustning. Foto: Filiph Paulsson/Försvarsmakten

– En av de stora fördelarna med ett anställt försvar är att vi har bättre resurser för planering och genomförande av övningar, säger major Anders Carne, chef för 131:a säkerhetsskvadronen. I och med att vi har en stab som ansvarar för planering, kan befälen delta i övningarna och öva på att leda sina plutoner, istället för att stå bredvid som övningsledare. Det skapar enheter som är bättre samtränade när de åker på en skarp insats.

Som ytterst ansvarig för övningen som hans skvadron genomförde i Älvdalen valde Anders Carne från början att lägga en större del av ansvaret för genomförandet på sina befäl. Som ett led i förberedelserna skickades därför kapten John Carlman och 1:e sergeant Filiph Paulsson på en två veckor lång instruktörskurs till Vinterenheten i Arvidsjaur i slutet av förra året. Och det var de som stod för rekognoseringen och förberedelserna av skvadronens två veckor i Älvdalen. Veckor där man hämtade hem flera vinster.
– Vintermiljön är extrem, allt man gör får konsekvenser. Militära grundregler om ordning och reda befästs när man upptäcker att man kan bibehålla ett högt stridsvärde även i extrema miljöer om man gör rätt, säger Anders Carne.

Det skarpaste i fredstid

Skvadronen, som började anställa gruppchefer och soldater i januari 2011 har stor kompetensspridning, där finns allt från nybörjare till experter på vintermiljö, så utmaningen blir inte lika stor för alla.
– Jag brukar säga att övning i vintermiljö är det skarpaste du kan göra i fredstid, säger John Carlman, som har stor erfarenhet av vinter, inte minst i egenskap som norrlänning med en värnplikt från Arvidsjaur i bagaget. För mig som befäl var det stimulerande att få uppgiften att organisera skvadronens vinterutbildning och höja vår lägstanivå, så att alla får en bra grund att stå på. Och det är aldrig fel för den erfarene att repetera och att ta ansvar för att hjälpa dem som kan mindre.

Bygger förbandsanda

Enligt Anders Carne är en positiv sidoeffekt av att tillbringa två veckor i snön med sina kamrater att förbandsandan byggs upp. Man arbetar tillsammans och man måste hjälpas åt – inte minst för att hålla koll på att kamraterna inte förfryser ansiktet när termometern visar -34 grader under skidåkning. För att få ytterligare effekt av vinterutbildningen valde skvadronen att inte förflytta enheten via flyg till Boden, utan att genomföra en fordonsmarsch från Kungsängen. Den leddes av fänrik Sofia Lestander.
– Det är sällan vi får tillfällen att öva på att förflytta hela kompaniet, så det var ett bra tillfälle att göra det med allt vad det innebär av problemlösning och planering, säger Anders Carne.

Sofia Lestander bekräftar att det var en utmaning att planera fordonsmarschen; det är mycket som ska klaffa när fordon, utrustning, lastbilar och personal från ett kompani ska ut på vägarna:
– Det blir totalt cirka 300 meter kolonn så det är mycket som kan hända och man lär sig mycket av en sådan övning. Till exempel att de civila bilisterna inte blir så glada när vi åker i samlad tropp, utan att vi måste dela upp oss. 

Testade kunskaperna i snögrop

Väl framme i Trängslet, Älvdalen inledde plutonerna med teknikträning på Försvarsmaktens egen skida: ”Vita blixten". Den uppövade tekniken kom väl till pass vid skvadronens skidmarsch med stridspackning utan vapen på 15 km och på den avslutande gruppfälttävlan. En punkt i programmet var två dagars skarpskjutning på skjutfältet där soldaterna fick prova på strid i vintermiljö med hantering av skidor, stavar och vapen i djupsnö.
– Man upptäcker snabbt att allt tar längre tid och är svårare när det är upp till en meter snö och mellan fem och 34 minusgrader, konstaterar Anders Carne. Man kollar av att kamraterna inte visar tecken på förfrysning och värmer varandra om det behövs.

Under vecka två var det dags att testa de inhämtade kunskaperna i hur man beter sig i snö och vintermiljö såsom hur man klär sig, bygger tältförläggning och tolkar efter bandvagn på skidor. Slutligen var det dags att gräva ner sig i en snögrop och prova på att bo ensam en natt, göra upp eld och laga mat och klara sig med sin soldatutrustning. 
– Det blir bra om man har gjort rätt och inte har slarvat. De flesta upptäcker att de sover riktigt gott, att man överlever i extrema miljöer utan att man blir utmattad, utan att man tvärtom fortfarande har ett högt stridsvärde, säger Anders Carne.
Skvadronsledningens mål är att bygga på vinterutbildningen nästa år med fler tillämpade övningar, där soldaterna inte bara övar på att vistas i vintermiljön, utan också verkar i den.