Filmmusikkonsert för både minne och själ

John Williams är inte bara känd som en stor kompositör utan han har även gjort musiken till de stora filmklassikerna i modern tid. På söndag hyllas han av 50 musiker i Arméns musikkår och Orvar Säfström

På söndag hyllas John William av 50 musiker i Arméns musikkår och Orvar Säfström. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Att musik väcker och förstärker känslor är känt. Att ge statsceremoniel och militära ceremonier den högtidlighet som tillfället förtjänar är Försvarsmkatens huvuduppgift. De har också en del publika konserter, varav söndagens konsert i Berwaldhallen är en. Och vad gäller filmmmusik tillkommmer då en sak till förutom känslor – minnen.
– Dels är det det rent musikaliska och dels vad den väcker; förutom bilder och känslor i filmerna så minns man hur, var och när man såg den. Man minns daten med sin kanskse blivande make eller maka, middagen efteråt, eller när man stod i videoaffären och fick välja sin första film att ta med hem, säger Orvar Säfström, känd från tv och söndagens presentatör.
– Det räcker med några toner för att allt det ska komma tillbaka.

Det är inte vilken filmmmusik som helst. Arméns musikkår, Försvarsmaktens största musikkår med 50 anställda musiker, har valt att hylla John Williams. I fjol arbetade Orvar Säfström även med Marinens musikkår.
– Blåsmusiken ger ett häftigt sound, man blir alltid upprymd av klangen och den lämpar sig för filmmusik. Speciellt John Williams som har ganska mycket fanfarer och svävande teman, säger han.

Musiken känns igen från Star Wars, Indiana Jones, Superman och Tintin. Konsertmästaren Joakim Svenheden från Kungliga Filharmoniska orkestern spelar det vackra temat ur Schindlers List och tangon ur ”En kvinnas doft” där Williams gjorde arrangemanget. Arméns musikkår spelar också musik från OS-invigningarna i Los Angeles 1984 och Seoul 1988.

Mika Eichenholz är dirigent. Övriga solister är Per Friman, altsaxofon och Kristian Möller, klarinett.

– Jag ser fram emot söndag, det blir många pusselbitar som faller på plats – blåsmusik, en bra konsertsal, ett speciellt möte mellan musiker och publik och John Williams, avslutar Orvar Säfström.

Konserten börjar klockan kl. 15.00.