Personlig färdighet, grunden för allt

Inne i vecka två på den första krigsförbandsövningen med tidvis tjänstgörande soldater växer förbandet. De åttio soldaterna har utrustats med det de behöver för att klara sig genom resten av övningen, idag vapenträning för enskilda, i morgon förbandsträning.– Det här är jätteroligt. Efter Muck har jag saknat det här, säger Elin Häggkvist. Hon ryckte ut för cirka ett år sedan och har nu anmält sig som intresserad av tidvis tjänstgöring som soldat.

Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Det avvikande skottet beror troligen på att skytten bytt skjutställning under pågående serie.
Det avvikande skottet beror troligen på att skytten bytt skjutställning under pågående serie. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Skottställningen leds av de ordinarie cheferna.
Skottställningen leds av de ordinarie cheferna. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Det avvikande skottet beror troligen på att skytten bytt skjutställning under pågående serie. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Skottställningen leds av de ordinarie cheferna. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten

Klockan 0900 har förbandet stridsberedskap 1 och övningsledaren går igenom övningen. Mål: innan lunch skall samtliga vapen vara skottställda. Ni skall träffa det ni siktar på. Krav: tre skott inom ringen (stor som en snusdosa), håll ihop grupperna och var klara då ni står på tur.
– Era chefer kommer att fortsätta med grundövningarna medan ni väntar, säger Niklas Falk, kapten och övningsledare.

Har jag det som krävs?

Med skottställda vapen och skytte på okända avstånd för att kontrollera att inställningen stämmer i olika skjutställningar, knästående, stående och liggande. Fortsätter gruppen till nästa övning. Gruppen tvingas ta en mindre omväg för att inte hamna i risken för de som fortsätter skjuta in sina vapen. Nu är det upp till bevis...

Allt är en tävling

Nästa delövning är en individuell tävling där varje gruppmedlem ska ta sig fram längs en bana och skjuta mot olika mål på olika avstånd. Varje soldat skall passera. När dagen är slut har man en individuellt sett – Bästa soldat på kompaniet.
Mål: alla mål bekämpade, rätt vägval och rätt skjutställning i förhållande till terrängen. Krav: alla mål nedkämpade, alltså träffade.

Första varvet är utbildning, andra varvet är det som räknas.
– Det här är en möjlighet att kontrollera vilken nivå ni befinner er på efter era uppehåll i militär verksamhet, säger övningsledare Lars Greko.

Efter att dagen är till ända och middagen serveras ska vapnen vårdas (rengöras och smörjas in), för i morgon väntar nya utmaningar.