Lovisa, tjej och underhållssoldat

Lovisa Johansson, är underhållssoldat på 91:a artilleribataljonen i Boden. Hon sökte anställning efter att ha gjort grundläggande militär utbildning, GMU, på regementet. Lovisa genomför just nu något som kallas Kompletterande färdighet soldat och sjöman, KFSS. – Jag tyckte att det lät lockande med GMU, så jag sökte och kom in. Det är det bästa jag har gjort, det var enormt roligt och mycket lärorikt, berättar Lovisa.

Lovisa Johansson, underhållssoldat vid Artilleriregementet i Boden. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Lovisa tillsammans med sina kamrater på kompaniet under en övning i sprängteknik på Lombens skjutfält utanför Kalix.
Lovisa tillsammans med sina kamrater på kompaniet under en övning i sprängteknik på Lombens skjutfält utanför Kalix. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Bild från GMU:n då Lovisa bland mycket annat lärde sig att hantera automatkarbin 5C.
Bild från GMU:n då Lovisa bland mycket annat lärde sig att hantera automatkarbin 5C. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Lovisa tillsammans med sina kamrater på kompaniet under en övning i sprängteknik på Lombens skjutfält utanför Kalix. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Bild från GMU:n då Lovisa bland mycket annat lärde sig att hantera automatkarbin 5C. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

– När jag hade gjort GMU så var det helt naturligt för mig att fortsätta. Jag sökte helt enkelt jobb som soldat och det känns jättebra. Det börjar med en provanställning, på sex månader och under den tiden ska jag även klara Försvarsmaktens tester. Det känns lite pirrigt men det är bara att träna, trots allt är det ju inte ett oöverkomligt mål, fortsätter Lovisa Johansson.

– Just nu består utbildningen av mycket repetition från GMU:n. Men det kommer att bli bättre då jag börjar utbildningen i min befattning som underhållssoldat, att köra ut ammunition, mat, bränsle och mycket mer. Jag har min befattning på stab- och trosskompaniet, vi är de som ser till att de andra kompanierna kan utföra sina uppgifter genom att förse dem med allt som behövs, säger Lovisa.
 
– Som tjej i Försvarsmakten måste man tänka lite själv, bland annat när man är ute på övning och har mens. Men det går jättebra, bara man är lite förutseende. Vi tjejer har egna duschar på kompaniet så det är inga problem heller. Jag upplever att alla är väldigt mån om att jag ska ha det bra och att jag verkligen är en i gänget, fortsätter hon.

– Just nu bor jag på logementet men jag har fått tag på en lägenhet ute på stan som jag ska flytta till. På min fritid sjunger jag mycket och har tänkt anmäla mig till någon kurs i det.  En sak är i alla fall helt klar, alla som är intresserade ska självklart söka GMU, det är inget att tveka på, avslutar Lovisa Johansson.