Elever i gröna kläder

Södra skånska regementet har under flera år haft ett samarbete med Bernadottegymnasiet i Malmö. Skolan ställer upp som figuranter vid större övningar och regementet stödjer skolan med gruppdynamiska övningar i början av årskurs ett och två.

Mastermind - Eleverna hade 5 minuter på sig att minnas scenen som skulle återskapas. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Här återskapas scenen under muntliga instruktioner.
Här återskapas scenen under muntliga instruktioner. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Inte alltid enkelt att ta instruktioner.
Inte alltid enkelt att ta instruktioner. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Det åtråvärda vandringspriset, instiftat 2004.
Det åtråvärda vandringspriset, instiftat 2004. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Här återskapas scenen under muntliga instruktioner. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Inte alltid enkelt att ta instruktioner. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Det åtråvärda vandringspriset, instiftat 2004. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten

Tre gymnasieklasser har under veckan gästat Revingehed.  De har fått lära sig att ta hand om sig själva och varandra. Bland annat har man utbildats och tränats på hur man använder kniv och yxa på ett säkert sätt men också hur man tejpar sina fötter för att undvika skoskav. En del yrkesinformation om soldatyrket och för den del officersyrket har det också blivit. Under det senaste dygnet har man haft en tillämpningsdel där varje klass har delats i två grupper och flyttat ut i terrängen…

På natten är det mörkt och kallt

Ingen gatubelysning. Mörkret i sig är inte farligt men den mänskliga hjärnan har ju en förmåga att låta fantasin fylla i de intryck som saknas. Tar man bort synintrycken blir man lätt mörkrädd av allt som hjärnan kan hitta på finns där ute i mörkret. Vilken tur då att man har ett varmt och mysigt tält att krypa in i. Att sova i tält kan vara en utmaning i sig och det råder delade meningar om bekvämligheten i gruppen vi träffade.
– Jag har knappt kunnat sova, säger Robin Carlsson. Men hade tydligen andra kunnat göra.
– Det är ganska kul att sitta eldvakt. Man hör hur alla snarkar och prata i sömnen. När löjtnanten som följer vår grupp sov lät han precis som Prins John i Robin Hood, den scenen som är på julafton, säger Kevin Wettergren med ett leende.

Sista dagen - tävling

I potten ligger vandringspriset som instiftades 2004 (se bild). Man tävlar mellan de tre klasserna som är uppdelade på två grupper vardera. Deltävlingarna; Flytta en terrängbil utan att starta motorn, Precisionskast med blinda handgranater, Tältresning, Flytta vatten mellan två kärl, Göra upp eld och mastermind – eller en variant av spelet.
– Det har varit jobbigt men roligt, jobbigast är att jag har gått så mycket att jag har ont i fötterna, säger Linus Malm från årskurs ett.
Vi besöker momentet ”Mastermind”. Halva gruppen får gå fram och titta på en scen under fem minuter. Andra halvan skall sen återskapa scenen under muntliga instruktioner från sina kamrater. Man har två minuter på sig…
– Idag har varit den roligaste dagen, jag har sett fram emot att få tävla mot de andra klasserna, säger Josefine Persson, även hon från årskurs ett.