23:e Kosovostyrkan medaljerades

Det blev en regnig men efterlängtad ceremoni när den 23:e kosovostyrkan ställde upp på Armémuseums gård för att ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.– Man blir stolt när man ser hur väl vår personal genomför sina insatser runtom i världen och hur mycket beröm vi får, sa överbefälhavare Sverker Göranson som deltog vid medaljeringen.

Arméinspektör Berndt Grundevik delar ut Försvarsmaktens medalj för internationella insatser till en av soldaterna i den 23:e kosovostyrkan. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Den svenska styrkan KS23 uppställd på Armémuseums gård för att ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser av överbefälhavare Sverker Göransson och arméinspektör Berndt Grundevik.
Den svenska styrkan KS23 uppställd på Armémuseums gård för att ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser av överbefälhavare Sverker Göransson och arméinspektör Berndt Grundevik. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Överbefälhavare Sverker Göranson delar ut Försvarsmaktens medalj till en soldat ur kosovostyrkan.
Överbefälhavare Sverker Göranson delar ut Försvarsmaktens medalj till en soldat ur kosovostyrkan. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Den svenska styrkan KS23 uppställd på Armémuseums gård för att ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser av överbefälhavare Sverker Göransson och arméinspektör Berndt Grundevik. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Överbefälhavare Sverker Göranson delar ut Försvarsmaktens medalj till en soldat ur kosovostyrkan. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Sveriges Försvarsmakt har tillsammans med andra länder arbetat med att skapa fred och säkerhet i Kosovo sedan 1999 då 800 svenskar deltog i insatsen. Den 23:e kosovostyrkan, som består av ett 70-tal män och kvinnor, har arbetat med återuppbyggnad i Kosovo sedan i våras. Under tiden har styrkan även påbörjat avvecklingen av Camp Victoria som tidigare varit den nationella huvudgrupperingen.
– Vi lämnade Camp Victoria den 15 juni och flyttade in i ett helt nytt etablissemang. Det var en historisk händelse, sa kontingentschef Anders Stach.

En annan händelse var de strider som förra månaden uppstod vid gränsövergången mellan Kosovo och Serbien i samband med att Kosovo införde ett tullembargo mot Serbien. Då skadades nio KFOR-soldater lindrigt, dock inga svenska eftersom svensk trupp inte befann sig i området.
– Vi har varit lyckligt lottade och klarat oss från olyckor, mycket tack vare en bra förbandsanda och att vi har tagit väl hand om varandra. Vi har levererat maximal operativ effekt genom att synas, verka och respekteras samtidigt som vi har upplevt mycket tillsammans och haft kul. Jag är mycket stolt över min personal, sa Anders Stach.

Även arméinspektör Berndt Grundevik gav beröm till personalen och underströk att arbetet i Kosovo är en viktig del i den demokratiska utvecklingen även om insatsen inte fått lika mycket uppmärksamhet som det svenska bidraget i Afghanistan och i Libyen.
– Vi arbetar på uppdrag av riksdag och regering, och vårt arbete är alltid lika viktigt oavsett vart det utförs. Vi arbetar dessutom med mycket kompetenta människor som får en bra utbildning och som åstadkommer goda resultat, vilket vi ser på våra rekryteringssiffror, sa Sverker Göranson.