Rekryteringsgrundande samarbete

Under veckan genomför första årskursen på Björknäsgymnasiets samhällsvetenskapliga program en lägervecka i samarbete med Försvarsmakten. – Programmet har beteendevetenskap, ledarskap och internationalism som inriktning och just ledarskap är ju något som Försvarsmakten verkligen kan, säger Mats Persson kursföreståndare och lärare på Björknäsgymnasiet.

Att sätta upp ett tält är inte det enklaste när man aldrig gjort det förut. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Robert Patomella och Mike Alweesi försöker klura ut hur kaminröret ska monteras.
Robert Patomella och Mike Alweesi försöker klura ut hur kaminröret ska monteras. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
I en av grupperna fanns eleven Pistis Moya, mitt i bild. Han är sedan tidigare med i Hemvärnets ungdomsverksamhet och hade satt upp tolvmanstält förut. Han tog snabbt tag i arbetet och ledde sin grupp förträffligt under tältbygget.
I en av grupperna fanns eleven Pistis Moya, mitt i bild. Han är sedan tidigare med i Hemvärnets ungdomsverksamhet och hade satt upp tolvmanstält förut. Han tog snabbt tag i arbetet och ledde sin grupp förträffligt under tältbygget. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Instruktören Peter Bergenstråle ger eleverna tips inför andra försöket med tältuppsättningen.
Instruktören Peter Bergenstråle ger eleverna tips inför andra försöket med tältuppsättningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Robert Patomella och Mike Alweesi försöker klura ut hur kaminröret ska monteras. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
I en av grupperna fanns eleven Pistis Moya, mitt i bild. Han är sedan tidigare med i Hemvärnets ungdomsverksamhet och hade satt upp tolvmanstält förut. Han tog snabbt tag i arbetet och ledde sin grupp förträffligt under tältbygget. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Instruktören Peter Bergenstråle ger eleverna tips inför andra försöket med tältuppsättningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Lägerveckan genomförs på I 19:s utbildningsplats Ängesholmen norr om Boden. Totalt deltar 37 elever som under veckan är uppdelade i fyra grupper. Försvarsmakten står till tjänst med instruktörer för övningar i ledarskap, samarbete och gruppdynamik. 
– Hittills har det varit mycket bra, det här med ledarskap är intressant. Jag har funderat lite grann på att söka den grundläggande militärutbildningen när jag gått ut gymnasiet, säger eleven Robert Patomella.

Ledarskapet växlar

Onsdagsmorgonens övning bestod i att varje grupp fick varsitt tolvmanstält som det skulle sätta upp. En inte helt enkel uppgift för den som aldrig tidigare gjort det. Här kunde man tydligt se vem som tog initiativ och försökte leda och fördela arbetet.
– Jag tycker de var riktigt duktiga, på andra försöket klarade alla grupper uppgiften. Här fick eleverna se att ledarskapet kan växla, det behöver inte vara den som utsetts till gruppchef som leder arbetet, berättar kapten Peter Bergenstråle som är en av instruktörerna under lägerveckan.

Hoppas på fortsatt samarbete

– Vi ser mycket positivt på det här samarbetet och hoppas givetvis på en fortsättning. Vi lägger ju en del resurser på detta och vill självklart ha någonting tillbaka. Vi hoppas att någon eller några av eleverna söker till oss och i framtiden kanske blir anställd som soldat eller officer, fortsätter Peter Bergenstråle.

Som avslutning på lägerveckan bär det av till skogen för eleverna. Där ska de få bygga varsitt vindskydd som de sedan ska övernatta i.
– Det känns spännande och det ska bli kul att få prova på, avslutar eleven Robert Patomella.