Här blir GMU-rekryterna soldater

Soldaterna vid Helikopterflottiljens Första insatskompani var nyligen med om soldaterinran. Chefen för Helikopterflottiljen, överste Magnus Westerlund, upplyste soldaterna om vilka skyldigheter och vilket ansvar de förväntas ta.

Flottiljchefen inspekterar de nyinryckta rekryterna. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Flottiljtrumpetare Leif Wangin, förhöjer ceremonin med sin musik.
Flottiljtrumpetare Leif Wangin, förhöjer ceremonin med sin musik. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Rekryterna stöds av diakonen Ronny Petersson vid korumets psalmer.
Rekryterna stöds av diakonen Ronny Petersson vid korumets psalmer. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Flottiljtrumpetare Leif Wangin, förhöjer ceremonin med sin musik. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Rekryterna stöds av diakonen Ronny Petersson vid korumets psalmer. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten

– Soldaterinran är en gammal tradition som många länder genomför med sina soldater. Jag tycker det är en fin ceremoni där rekryterna får sin första insikt i vad det innebär att vara soldat och att vara en del av Helikopterflottiljen, säger Magnus Westerlund.

De arton rekryterna som ryckte in i början av augusti och påbörjade sin tre månaders grundläggande militära utbildning (GMU), mot att bli kontraktsanställda soldater inom Hemvärnet. Efter GMU kommer de som blivit godkända vid kursen, kunna skriva kontrakt med hemvärnet och fortsätta sin utbildning för att ingå i de nationella insatsstyrkorna.
Under ceremonin höll flottiljchefen ett tal till soldaterna och informerade dem om vad det innebär att vara soldat. Vidare fick rekryterna bekanta sig med Helikopterflottiljens fana och marsch. Ceremonin avslutades med ett korum med garnisonspastorn Dag Salomonson och diakonen Ronny Petersson.