Fältäventyr i norr för stockholmsungdomar

I början av augusti gick 37 ungdomar från Försvarsutbildarna i Stockholm en sommarkurs vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Med ny utrustning och ovan miljö blev det en spännande vecka.– Jag har aldrig varit så här långt norrut i landet förut, säger Nadiya Jevstigneeva.

Tvätt. I Arvidsjaur fick kursdeltagarna utbildning i överlevnad. Under de två nätterna i fält var det dock något som saknades. ”Nej, inte en enda mygga” säger Filip Grönlund. Foto: Antoine Gabert/Försvarsmakten
Vattenkokning på gång.
Vattenkokning på gång. Foto: Antoine Gabert/Försvarsmakten
Vattenkokning på gång. Foto: Antoine Gabert/Försvarsmakten

Jägarutrustning, överlevnadsmoment och en nio kilometer lång marsch. Det och mycket mer fick Försvarsutbildarnas ungdomar uppleva under kursveckan, som på fler sätt skilde sig från tidigare kurser.
– Nu använder vi jägarkök och 100-litersryggsäckar, och en stor del av veckan handlar om överlevnad, säger Filip Grönlund som varit aktiv i Försvarsutbildarna i snart fyra år.

Speciell utrustning

Filip Grönlund brukar fjällvandra på sin fritid, men det här är första gången han är i Arvidsjaur.
– Jag har alltid velat bli jägarsoldat, så det är roligt att få komma hit och testa jägarbataljonens utrustning, säger han.
Arméns jägarbataljon har stått för övningsfält, logement och utrustning.
– Det här är en möjlighet för kursdeltagarna att ta del av den unika naturen i norr, men också en chans för oss på Arméns jägarbataljon att visa upp förbanden i Norrbotten. Förhoppningsvis vill några kursdeltagare komma tillbaka och arbeta som soldater i framtiden, säger Christer Viltstig.

Ovan miljö

Med ovan terräng och ny utrustning fick kursdeltagarna testa på en jägarsoldats vardag.
– Vi har gått en lång marsch med tung packning och korta raster, säger Nadiya Jevstigneeva som konstaterar att man tappar tidsperspektivet när man ligger ute i fält.
– Den här veckan har känts både som en dag och en månad. Vi har haft jättekul och lärt oss hur mycket som helst, berättar hon.