Sista värnpliktskullen marscherade ut

När 218:e bevakningspluton igår marscherade ut i civila kläder genom grindarna till F 21 var det historia som skrevs. Inte bara för att det är en kull färdigutbildade soldater som lämnar flottiljen, utan också för att värnpliktssystemet nu är ett avslutat kapitel i sagan om Norrbottens flygflottilj

Gemenskap var ledordet under F 21:s sista värnpliktskulls muckmiddag. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
”Vi har verkligen tagit hand om varandra”, berättar soldat Catarina Ekström.
”Vi har verkligen tagit hand om varandra”, berättar soldat Catarina Ekström. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Basbataljonchef överstelöjtnant Per Källgarn tyckte soldaterna representerade vilja och motivation.
Basbataljonchef överstelöjtnant Per Källgarn tyckte soldaterna representerade vilja och motivation. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Årets bästa befäl Dan Nygren, bästa kamraterna Gustav Granberg, Emil Bergström, Christian Hartman samt bästa soldat Mattias Karlsson.
Årets bästa befäl Dan Nygren, bästa kamraterna Gustav Granberg, Emil Bergström, Christian Hartman samt bästa soldat Mattias Karlsson. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
”Vi har verkligen tagit hand om varandra”, berättar soldat Catarina Ekström. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Basbataljonchef överstelöjtnant Per Källgarn tyckte soldaterna representerade vilja och motivation. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Årets bästa befäl Dan Nygren, bästa kamraterna Gustav Granberg, Emil Bergström, Christian Hartman samt bästa soldat Mattias Karlsson. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Men säg den saga som inte har ett vackert slut.

– Ni är de sista värnpliktiga på F 21, sa basbataljonchef överstelöjtnant Per Källgarn under sitt tal till soldaterna på deras avslutningsmiddag. Men vad ni framförallt symboliserar för oss är vilja och motivation.

Recept till stark gemenskap

Det var många fina ord som föll över plutonen, och de växte en millimeter för varje ord. Om det var något ord som återkom frekvent under kvällen var det kamratskap och gemenskap. Men vad är receptet till en sådan stark gemenskap? Det behövs ett rågat mått krävande miljö, en skopa fysisk utmaning, en rejäl skvätt psykisk påfrestning och en knippe motivation. Mixa alla ingredienser och låt blandningen puttra under elva månader. Tillsammans med en klick äventyrslystenhet blir det en oslagbar kombination till en stark gemenskap.

En av plutonsmedlemmarna, soldat Catarina Ekström, belyser gemenskapen när hon beskriver sitt favoritminne från året som har gått.

– Vi har verkligen tagit hand om varandra, berättade Ekström. Det finns så många minnen att det är svårt att välja ett specifikt favoritminne. Men när vi övade strid i bebyggelse och skulle överta en byggnad var jag figurant. Jag skulle låtsas få en krigspsykos, så mina kamrater skulle öva på att hantera det. Alla trodde att det var på riktigt, jag skrämde till och med mig själv, minns Ekström. Det är mitt favoritminne.

Höga kravställare

Norrbottens flygflottiljs sista värnpliktskull har haft ett högt studietempo, och deras kunskaper har blivit granskade under hela tiden. Gruppen har ställt höga krav på utbildningsnivån och hunnit lära sig mer än vad tidigare plutoner har gjort.

– Ni har visat öppenhet och tagit stort ansvar, fortsätter överstelöjtnant Källgarn i sitt tal till plutonen. Ni har varit hungriga på att lära er mer hela tiden, vilket har givit en mer kvalitativ utbildning, berättar han.

När soldaterna igår marscherade ut genom grinden vände Norrbottens flygflottilj blad, och sidorna fylls med nya berättelser.