Siktar på fred genom sport

Frida Holm och Anton Lif är två anställda på Ledningsregementet som utöver sina befattningar har stor talang inom varsin sport. Båda två har lyckats kvalificera sig till militära OS i Brasilien, där de tillsammans med ett hundratal andra deltagare ska ingå i Sveriges starka trupp.

Frida Holm utmanar sin kollega Mattias Edlund i fäktning, som en del av förberedelserna inför Military World Games i Brasilien. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
Frida Holm har sysslat med fäktning i 2,5 år och har redan kvalificerat sig till militära OS.
Frida Holm har sysslat med fäktning i 2,5 år och har redan kvalificerat sig till militära OS. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
Anton Lif är en engagerad orienterare som ser fram emot Brasiliens terräng.
Anton Lif är en engagerad orienterare som ser fram emot Brasiliens terräng. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
Frida Holm har sysslat med fäktning i 2,5 år och har redan kvalificerat sig till militära OS. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
Anton Lif är en engagerad orienterare som ser fram emot Brasiliens terräng. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten

Med värjan i handen och masken på huvudet är det svårt att känna igen Frida på pisten, men genom nätet kan man se att blicken är fokuserad på motståndaren.
– Min taktik är att inte tänka så mycket och fokusera på att ta en sak i taget, säger Frida Holm som snart ska till militära OS och tävla i grenen fäktning.

Sporter med samhörighet

I vanliga fall arbetar Frida som gruppchef för en reparationsgrupp på Ledningsregementet. Det var när hon studerade till specialistofficer i Halmstad som hon blev introducerad till fäktning.
– Vi kadetter fick prova på en tjänsteidrott och fäktningen var en av dem. Jag fastnade direkt, det är en allsidig träning som ger en adrenalinkick och fin gemenskap.

Gemenskapen tycker även Anton Lif är tjusningen med sin gren orientering. Sedan åtta års ålder har han orienterat aktivt, men det var under tonåren som det nådde sin kulmen.
– Det var hela min tillvaro, jag gick på orienteringsgymnasium och har massa kompisar inom orientering både i Sverige och utomlands, berättar Anton.
Idag arbetar han på Psyopsförbandet på Ledningsregementet som chef för ett taktiskt psyopsteam med fokus på insats.

Tävling för fred

Military World Games är det officiella namnet på det militära olympiska spel som Frida och Anton ska delta i. Det hålls vart fjärde år och i år är det femte gången det genomförs. Denna gång blir det i Rio de Janeiro, Brasilien, mellan den 16-24 juli. Arrangörerna är den internationella fredsfederationen CISM, som anordnar spelen för att skapa fredsmässiga kontakter genom sport.

Av de 8000 deltagarna från sammanlagt 133 nationer är det 110 personer som kommer från Sveriges starka trupp. Ledningsregementet är representerat med fem tävlande, varav Frida och Anton är två av dem. Ingen av dem säger att de ännu är nervösa, men att de säkert kommer att bli det när de väl är på plats. Att terrängen skiljer sig totalt från Sveriges är inget som oroar orienteraren. Inte heller fäktarinnan oroas över att möta deltagare som tränat i flera år mer än henne. Tekniken sitter bra hos de båda och guld vore bara en bonus till en givande erfarenhet.