Marin femkamp - dag ett

Granatkastning, ”irländska bordet”, krypande i trånga gångar och otaliga former av rephinder är några av utmaningarna i Hinderbanan under en marin femkamp. I strålande solsken inleddes det Nordiska mästerskapet på Amfibieregementet där just hinderbanan var den första grenen.

Solen sken när den internationella tävlingen i Marin Femkamp inleddes på amfibieregementets hinderbana. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten

Det var damerna som inledde den första grenen. De tävlande var uppdelade i heat där två personer sprang hinderbanan samtidigt, bredvid varandra. Utformningen på tävlingen gjorde att det hördes hejarop och taggande skrik på olika språk, då i princip alla heat hade två utövare från olika nationer. Vinnare i damklassen blev Caroline Buunk från Norge.

Herrklassen tog sedan över taktpinne på Idavallen, Amfibieregementets grusplan. Det utkämpades en rad sevärda heat där de tävlande höll samma takt genom hela loppet och det avgjordes inte förrän vid det sista rephindret alldeles vid slutet.
– It is a close competition, löd speakerns röst när en svensk och brasilianare låg sida vid sida efter längdhoppet, i mitten av banan. Brasilien och Sverige verkade vara en bra kombination under heaten. Det blev rafflande slutspurter varje gång då det var två tävlande med blåa dräkter som sprang samtidigt.

Segrare i herrklassen blev den regerande världsmästaren Matthias Wesemann från Tyskland. Andra- och tredjeplatsen togs om hand av två tävlande från Brasilien.

På eftermiddagen var det sedan dags för grenen livräddning. I simhallen gav de olika lagens hejjarrop ännu mer effekt än under hinderbanan. Det gjorde inramningen riktigt trevlig även om det var aningen varmt för åskådarna i den fuktiga luften. Kanske det var just den härliga inramningen som gav effekt då svenske Jesper Levander drog till med ett riktigt kanonlopp.
– It is a new nordic record! Skrek speakern och konstaterade att Levander noterats för ett nytt nordiskt rekord.

Vinnare i grenen livräddning blev Cecilia Sjöholm från Sverige i damklassen, och som tidigare nämnt, tog svenske Jesper Levander  hem herrklassen.