Försvarsmakten i samhället

Det har varit bråda dagar för personalen på Amfibieregementet. Förutom att utbilda soldater och sjömän och genomföra internationella insatser är stödet till samhället minst lika viktigt.

Amfibieregementet hjälpte till att undsätta två personer som kapsejsat med sin kajak. Foto: Försvarsmakten

I början på juni deltog en stridsbåt från Amfibieregementet, Amf 1, i en övning kring Sandhamnsområdet. Som alltid var radiostationen påslagen och inställd på kanal 16. Radion skrapade till och JRCC, Joint Rescue Coordination center, anropade enheter i närheten av Sandhamn för en räddningsinsats.

Två personer hade kapsejsat med sin kajak och sedan simmat i 20 minuter till Mälkobb.  Där hade de mycket frusna lyckats att ta sig upp och larma JRCC. Besättningen på stridsbåten svarar på anropet och begav sig till området. Ytterligare enheter som svarade var en lotsbåt från Sandhamn, SSRS Möja, polisbåt och ambulanshelikopter.

– Vi kom till Mälkobb där de två personerna befann sig. Vi gav dem torra overaller, sovsäckar så att de kunde värma sig och varmt te, berättade Kim Settergren och Peter Hammarberg, som körde stridsbåten.

– Ambulanshelikoptern var också snabbt på plats och de kapsejsade fick snabbt sjukvård. De mådde dock bra efter omständigheterna. När personerna var omhändertagna hjälpte vi till att ta hand om deras utrustning tillsammans med sjöräddningskryssaren Möja, berättade Kim Settergren.

Släckningsarbete på Gotland

Ungefär vid samma tid fick vakthavande befäl på Amf 1 information om en pågående skogsbrand på Gotland och en förfrågan om det fanns möjlighet att stödja släckningsarbetet.

Under tre dygn hjälpte hemvärnssoldater från Amf 1 släckningsarbetet. Vid varje tillfälle var det mellan 20 och 35 man på plats. Totalt deltog över etthundra hemvärnssoldater i arbetet.

– Som vanligt var det lätt att få ihop folk som vill hjälpa till. Vår uppgift var att lösa av Skogsvårdsstyrelsens och brandförsvarets personal för att hela tiden ha folk på plats som kunde hjälpa till med släckningsarbetet, berättade Gunnar Enekvist, hemvärnsbataljonchef på Gotland.

Förutom släckningsarbete avdelades bandvagnsförare från hemvärnet som körde brandförsvarets speciella bandvagnar med vattensläp för att kunna komma till det otillgängliga brandområdet.

Även denna insats slutade väl.