Svenska enheter stödde afghansk operation

På söndagen strax före klockan 12.00 lokal tid attackerades afghanska säkerhetsstyrkor när de genomförde en större operation i området cirka 40 kilometer väster om Mazar-e Sharif.

De afghanska säkerhetsstyrkorna attackerades och var under eftermiddagen i häftiga strider med motståndsmän i det aktuella området. Angriparna tog sedan skydd i civila byggnader varifrån de besköt poliserna med finkalibrig eld och RPG (raketgevär). Syftet med operationen var att gripa individer ur det väpnade motståndet som befann sig på platsen. Polisen rapporterar att flera av angriparna har dödats i den kraftiga eldstriden, två uppges vara lokala talibanledare.

Svenska stridsfordon 90 enheter ur Provincial Reconstruction Team Mazar-e Sharif (PRT MES) kallades till platsen för att understödja. De understödde de afghanska enheterna och besköt motståndarna med automatkanon. PRT MES ledningscentral tillkallade flygunderstöd (Close Air Support) och vapeninsats genomfördes.

Under eftermiddagen avmattades striderna något och avslutades vid 19-tiden lokal tid. Läget är lugnt men spänt och svenska enheter är fortfarande kvar i området.

Verkansundersökning av vapeninsatsen har inte kunnat genomföras på platsen omedelbart efter stridskontakten då det skulle medföra för stora risker för soldaterna i form av ytterligare eldöverfall.