Svenskt deltagande i Air Defender 2023

Sverige är en av 25 nationer som deltar i övningen Air Defender 2023, vilket är den största försvarsövningen med flygresurser i Natos historia. Övningen är planerad, organiserad och leds av Tyskland med Natodeltagande och partnerlandet Sverige.

Stridsflygplan startar
Stridsflygplan startar
Närmare 10 000 personer från 25 länder deltar i övningen. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Pilot framför stridsflygplan
"Ryan", divisionschef på 171: a stridsflygdivisionen vid F 17. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Tekniker arbetar på stridsflygplan
Flygvapnets personal har samövat och genomfört insatser i internationell kontext under flera år. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Pilot på väg att sätta sig i stridsflygplan
Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Pilot i stridsflygplan
Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Stridsflygplan på landningsbanan
Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten

Försvarsmakten bygger ett försvar som möter dagens och morgondagens hotbild – därför är det viktigt att tillsammans med andra bygga upp vår förmåga.

– Flygvapnets personal har samövat och genomfört insatser med Nato som partner sedan länge. Vårt bidrag, i en stor och avancerad övning som Air Defender, är ett utmärkt exempel på hur vi i nära samverkan utvecklar vår gemensamma förmåga att möta framtida utmaningar. Det stärker vår förmåga och bidrar till att vi tillsammans kan verka i dagens och morgondagens operationsmiljö, säger flygvapenchef Jonas Wikman.

Från svenska flygvapnet deltar 171:a stridsflygdivisionen och 172:a stridsflygdivisionen vid F 17.

– Vi deltar från vår hemmabas. Vi flyger in över tyskt luftrum, lufttankar och genomför uppdraget och återvänder sedan till Ronneby, säger divisionschefen för 171:a stridsflygdivisionen med callsign ”Ryan”.

Övningsscenariot är utformat efter ett Nato artikel 5 stödscenario – det vill säga kollektivt försvar av alliansens territorium.

– Alla övningar vi genomför, både nationella och internationella, bygger på realistiska scenarier. Det syftar till att förbereda oss så långt det är möjligt utifall att något inträffar. Omvärldsläget är mycket allvarligt och en ytterligare eskalation i snabb takt kan inte uteslutas.

Sammanlagt 250 flygplan av 23 olika typer deltar i övningen och skapar goda förutsättningar för ett bra övningsutbyte.

– När vi övar hemma i Sverige gör vi det med svenska förutsättningar och utvecklar den svenska taktiken för att försvara Sverige. Under Air Defender 2023 övar vi tillsammans med andra nationer, i stora sammansatta flygföretag och med ett gemensamt mål, exempelvis att trycka bort en motståndare eller försvara ett luftrum.

– Det är ett annat sätt att strida helt enkelt, som det finns få möjligheter till att genomföra när vi bara övar själva.

Air Defender pågår fram till den 23 juni.