Alicia och William har beredskap hela julen på T 2

Vakt dygnet runt, men också fys och julmys, så ser julhelgen ut för de värnpliktiga på Karlsborgs kompani i fjärde pluton som går skyddsvakt på Göta trängregemente (T 2) i Skövde under julhelgen.

En kvinnlig och en manlig soldat framför grinden vid Göta trängregemente
En kvinnlig och en manlig soldat framför grinden vid Göta trängregemente
Alicia McCauley och William Levin i fjärde pluton, Karlsborg kompani på Göta trängregemente (T 2) har beredskap hela julen. Foto: Johanna Toll/Försvarsmakten
Julgran med klappar under
De värnpliktiga som har beredskap över julen har köpt julklappar till varandra. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

När de flesta svenskar är lediga, njuter av god mat och tindrande ljus, är Försvarsmaktens personal i tjänst - dygnet runt, i hela landet, till havs, i luften och på land. 

För de 34 värnpliktiga som tjänstgör blir det en annorlunda jul. För många är det första gången som de inte firar jul hemma med familjen.

Hur känns det att fira jul på regementet?

– I början kändes det trist att inte få vara hemma, men nu har vi ändå kommit på roliga saker vi kan göra under julen, som till exempel att skjuta med utländska vapen och ha fotbollsturnering mellan grupperna, så nu känns det okej. En unik upplevelse, säger gruppchef Alicia McCauley.

Soldat i tomteluva skjuter AK M
De värnpliktiga som har beredskap i jul har fått skjuta med olika vapen, som till exempel här en AK M. Foto: Annie Torsteinsdottir/Försvarsmakten

– Det är lite speciellt, det är inte så många som får göra det. Det känns kul att få vara här, det här blir en jul som jag aldrig kommer att glömma, säger gruppchef William Levin.

Idag ska de värnpliktiga få god julfrukost, kompanichefen och regementsförvaltaren kommer och hälsar god jul. Sedan får de som vill gå i julmässa i S:ta Helena-kyrkan och därefter väntar traditionsenligt Kalle Anka och klappöppning.

För att skapa lite mer julstämning och för att alla ska få en julklapp har de värnpliktiga anordnat ”secret Santa”, det betyder att man lottar ut ett namn till var och en och så köper man en julklapp till den personen, utan att avslöja vem som köpt vad.

– På kvällen ska vi ha klappöppning och julquiz, det blir mysigt, säger Alicia.

Men självklart är de redo att rycka in ifall något händer, de har alla blivit godkända på skyddsvaktsutbildningen, ett krav för att få vakta ett skyddsobjekt.

– Vi är redo för allt, säger Alicia och William.

Ett par dagar innan jul hade plutonen anhörigdag då familj och vänner fick komma och träffa sina soldater och kanske lämna en julklapp. Under dagen fick besökarna pröva på att åka i terrängbil 20, göra upp eld med tändstål, ligga i tält, gå tipspromenad m.m. Dagen avslutades med gemensamt julbord i matsalen Trumslagaren.

Försvarsmaktens personal arbetar inte bara i Sverige, utan finns på många olika platser runt om i världen, som till exempel i Mellanöstern, Indien och Pakistan, Mali, Somalia och i Sydkorea.