Teknisk tjänst i olika länder med samma syfte

Ing 2 medverkar just nu i två olika övningar, Defender Europe 22 och Våreld 22. En viktigt och nästintill avgörande funktion är teknisk tjänst där rollen att fixa eventuella fel är prioriterad så att förbandet kan fortsätta framåt.

Mekaniker arbetar med Bogserbåt 4 vid byggnation av flytbro.
Mekaniker arbetar med Bogserbåt 4 vid byggnation av flytbro.
Tekniker och mekaniker stöter på både små och stora problem som behöver åtgärdas. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Tekniker och mekaniker på Bogserbåt 4 för att felsöka.
När något behöver åtgärdas kommer våra tekniker och mekaniker ut för att felsöka och åtgärda problemet. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Värnpliktiga mekaniker arbetar med att byta en trasig packning
Ibland behöver man också krypa in i mindre utrymmen för att byta någon del. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Elias Ameziane som gjort värnplikten som mekaniker på Ing 2.
Elias Ameziane har gjort sin värnplikt som mekaniker och efter muck tar han anställning som lastbilsmekaniker. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten

Rollen som tekniker respektive mekaniker i en krigssituation innebär att snabbt kunna vara tillhands för förbandet om det skulle uppstå tekniska problem.

Det är viktigt att vi snabbt kan lösa problemen så förbandet kan rulla vidare, säger Alexander Stagmo Äng teknisk specialistofficer vid Ing 2.

Alexander är på plats i Polen för att som han säger, snabbt kunna lösa kompaniets eventuellt tekniska problem så de kan få ut max tillgänglighet på övningen, på samma sätt som det skulle vara i en krigssituation. När Alexander inte är med på övningar så jobbar han på TSS vid Ing 2 där han bland annat agerar kurschef vid Mekanikerskolan.

Kollegan Simon Stenbäck som till vardags är mekaniker vid Beredskapskompaniet skulle egentligen varit med på övning Våreld i Sverige, men som av olika anledningar fick hoppa in med kort varsel på övning Defender är glad för att han fick möjligheten.

Det är en kul upplevelse med nytt land och möjlighet till internationell samverkan.

Alexander och Simon är ständigt igång med uppgifter, alltifrån reparationer under framryckning med färjan till att byta drivaxel på någon bogserbåt.

Våreld 2022

Under Våreld tränas och övas värnpliktiga mekaniker för att efter slutövningen kunna krigsplaceras vid förbandet. En av dem är Elias Ameziane som inte hade någon tidigare erfarenhet som mekaniker. Han berättar att värnplikten har varit annorlunda mot vad han förväntade sig.

Det har varit ganska oväntat för jag trodde det skulle vara mindre gröntjänst. Det har varit lärorikt då vi som mekaniker verkligen har lärt oss saker från grunden.

Elias säger att mekanikerna har en viktig roll då de behöver laga det som går sönder så att förbandet kan fortsätta att lösa sina uppgifter. Dessutom är det de lär sig under värnplikten inte bara användbart i Försvarsmaktens verksamhet. För Elias resulterade det i en anställning när han i juni muckar tillsammans med sina kamrater.

Jag har fått jobb som lastbilsmekaniker så visst är det vi lärt oss användbart. Man har nytta av det oavsett vad man gör efter muck, man kan till exempel skruva på sin egen bil.

Oavsett vilken väg mekanikerna väljer efter muck så kan det som de lärt sig vara användbart. Det de har gemensamt är att de efter slutövningarna och muck krigsplaceras och bidrar till Sveriges försvarsförmåga. Sedan finns alltid möjligheten att bli tekniker i Försvarsmakten.