Invigning av verkstadsbyggnad på Gotland

Den 1 september genomfördes en invigningsceremoni av en ny verkstad på Gotland. Det är första gången på nästan 20 år som en ny verkstad tas i bruk i Försvarsmakten.

Verkstadschefen på Tofta Ann-Louise Almgren, ställföreträdande chefen FMTS Niklas Jörnsby och chefen för markverkstadsenheten Lars Axelsson fick äran att klippa bandet och förklara nybygget för invigt.
Verkstadschefen på Tofta Ann-Louise Almgren, ställföreträdande chefen FMTS Niklas Jörnsby och chefen för markverkstadsenheten Lars Axelsson fick äran att klippa bandet och förklara nybygget för invigt. Foto: Tomas Ängshammar/Försvarsmakten
Verkstadsbyggnaden redo att invigas. Senast en verkstad invigdes var i Eksjö 2002.
Verkstadsbyggnaden redo att invigas. Senast en verkstad invigdes var i Eksjö 2002. Det kommer inte dröja lika länge till nästa gång… Foto: Tomas Ängshammar/Försvarsmakten

– Det är glädjande att få vara med och inviga verkstaden här på Gotland, sa Niklas Jörnsby, ställföreträdande chef FMTS. Detta är ett viktigt avstamp mot framtiden och en del i den tillväxt som Försvarsmakten är inne i just nu. Med vår nya verkstad ökar vi vår kapacitet och vi är bättre rustade att möta framtidens behov!

– Verkstadsbyggnaden är ett komplett hus för den tekniska tjänsten och bakre underhåll, berättar Magnus Hemberg, produktionschef Markverkstadsenheten.

I den nya byggnaden finns Markverkstaden men också Besiktningen som gör kontroller på hjul- och stridsfordon. De har en besiktningshall som är 33 meter lång med en genomgående grop. FMTIS huserar också här och de utför underhåll på radio- och sambandsutrustning. Dessutom är lokalerna förberedda för att P 18:s TKM, tekniska kundmottagning, ska kunna husera i byggnaden som är cirka 30 meter bred och 96 meter lång.

Verksamheten flyttade in strax innan sommaren och personalen har hunnit landa i sin nya arbetsmiljö. Markverkstaden är nystartad, men produktionen är redan igång, med en bra beläggning dessutom. I markverkstadsdelen finns ”tung” kompetens för att kunna underhålla och reparera Stridsvagn 122 och Stridsfordon 90, men även andra markgående fordon som finns i Försvarsmakten. Här kan också vapenreparationer genomföras och reservmateriel hanteras.

Mekanikerna på verkstaden höll i rundvandringar i mindre grupper och visade runt gästerna i de ljusa och rymliga lokalerna och förklarade varför byggnaden ser ut som den gör. Mycket tid har lagts ner på att besöka andra moderna verkstäder, och de bästa lösningarna som funnits har tagits med till bygget på Tofta. De tio verkstadsfacken är flexibla på det viset att alla Försvarsmaktens fordon kan hanteras på alla platser. Sedan finns det specialutrymmen för olika materielsystem och för vapen- och optikreparationer.

Efter rundvandringen hölls det tal och naturligtvis - som sig bör på en invigning - bandklippning.

På plats fanns representanter från FMTS, P 18, Högkvarteret och Fortifikationsverket men även entreprenörer som varit delaktiga från ritning till färdig byggnad.