Möt Trängregementets insatspersonal

Skarpa insatser i sjukvården under pandemin. Övningar tillsammans med andra förband. Hög beredskap, året runt. Att arbeta som yrkessoldat kan innebära en stor variation vad gäller arbetsuppgifter. Allas historia är unik. Möt Gino och Carl, kontinuerligt anställda soldater på Trängregementet i Skövde.

Två soldater utomhus
Carl och Gino, K-soldater på Trängregementet. Foto: Zsuzsanna Höjvall/Försvarsmakten
Soldat utomhus
Carl, K-soldat på Trängregementet som bland annat deltagit i de skarpa insatserna för att hjälpa sjukvården under covid-19-pandemin. Foto: Zsuzsanna Höjvall/Försvarsmakten
Soldat utomhus
Gino, K-soldat på Trängregementet som bland annat deltagit i de skarpa insatserna för att hjälpa sjukvården under covid-19-pandemin. Foto: Zsuzsanna Höjvall/Försvarsmakten
Två soldater i uniform
Gino och Karl fick medalj i guld respektive silver för tjänstgöring (8 år respektive 6 år). Insatspersonalen på regementet fick dessutom Chefen Trängregementets coin för sitt arbete i insatserna under pandemin. Foto: Privat

Carl

Carl är göteborgare i grunden och flyttade till Skövde när han skulle börja i högstadiet. På gymnasiet läste han vård- och omsorgsprogrammet, med skydd och säkerhet som specialområde. Han blev undersköterska och gjorde en hel del praktik inom vården.

– Jag visste redan på gymnasiet att jag ville göra GMU, som det hette då (grundläggande militär utbildning). Min storebror är trängare och många av mina manliga släktingar har en bakgrund i Försvarsmakten. Efter gymnasiet fick jag jobb som undersköterska på röntgenavdelningen, men sökte därefter till GMU. Jag hade då ingen tydlig tanke på vilken inriktning jag skulle välja därefter, säger Carl.

Carl blev kvar på regementet och utbildade sig till transportsoldat och därefter sjukvårdare. Han blev anställd som K-soldat (kontinuerligt anställd yrkessoldat), och sedan årsskiftet är han vagnchef.

– Jag gjorde även en insats i Mali som sjukvårdare och förare. Jag har varit instruktör under två sjukvårdsutbildningar. Och så har jag gjort två insatser i Göteborg under covid-19 pandemin. Vi stöttade sjukvården med ambulanser och sjukvårdare, dygnet runt och veckans alla dagar. Man kan göra många olika saker som K-soldat, och man kan alltid lära sig mer, säger Carl.

Gino

Gino är från Västerås och gick samhällsprogrammet med samhällsinriktning på gymnasiet. Han resonerade att det är en bred utbildning som ger möjlighet att utbilda sig till nästan vad som helst. Han extrajobbade i restaurangbranschen och fick tidigt respekt för både ekonomi och arbetsmoral. Efter gymnasiet jobbade han som vårdbiträde och sökte in på högskola.

I ett halvår läste han elkraftteknik, och bytte sedan till sjuksköterskeutbildningen. Under den tiden blev han intresserad av att göra värnplikten, så han hoppade av utbildningen och mönstrade i Stockholm. Efter GMU blev han flygbassäkerhetssoldat på F 17 och jobbade där som K-soldat i ett år. Därefter blev det 13:e säkerhetsbataljonen.

– Det var en jättebra arbetsplats, men jag kände att Stockholm inte riktigt var min grej. Skövde verkade kul, lagom litet och mysigt. Så jag sökte över till eskortpluton på Trängregementet, och därefter över till sjukvårdspluton, säger Gino.

Efter två år ville han utvecklas vidare och blev vagnchef. Han har också varit instruktör i sjukvård, samt gjort insats i Mali, insats under de stora skogsbränderna i Sverige 2018 samt i Göteborg under covid-19-pandemin.

Varför blev ni intresserade av att göra en militär grundutbildning?

Carl: – Jag har alltid haft ett intresse för Försvarsmakten eftersom många i min släkt har den bakgrunden. Efter GMU såg jag fler möjligheter och blev kvar.

Gino: – Min farbror gjorde värnplikten i Italien, som där var 36 månader. Det inspirerade mig, jag ville känna hur det är. Få disciplin och en bra grund att stå på. Jag visste att det skulle bli ryggraden i hur jag kommer att vara som människa i framtiden.

Vad tycker ni är det bästa med att jobba inom Försvarsmakten?

Carl: – Det är inget vanligt 8-17-jobb. Det är väldigt händelserikt och det finns stora möjligheter till utveckling. Som K-soldat är man i hög beredskap och kan åka på skarpa insatser med kort varsel. Det gäller också att vara framåt och ta initiativ, erbjuda sig att lösa uppgifter och skapa ett nätverk. På det sättet lär man sig mycket och ännu fler möjligheter visar sig.

Gino: – Kamratskapet. Det är en stark och meningsfull känsla. Man vet att det är ett jobb, men det känns som mer än ett jobb. Jag tycker också att det är bra med den hierarki vi har, det blir tydligt och lättjobbat. Man lär sig mycket och kan ständigt blir bättre. Och man får även bra betalt för att vara med under övningar.

Varför sjukvård?

Carl: – Jag har alltid haft det i mig på något sätt. Att vilja ta hand om människor. Jag kanske har fått det från mammas sida släkten – pappa har alltid kallat mamma och mig för samariter.

Gino: – Jag gillar omvårdnad, att ta hand om människor. Jag känner också att jag alltid haft det i mig, sen jag var liten.

Vad skulle ni ge för tips till någon som funderar att ta en anställning som K-soldat?

Gino: – Gör det! Det är väldigt värt det, och ger en värdefull erfarenhet.

Carl: – Prova! Testa och se om det är din grej. Det är ett mycket unikt jobb som är väl värt att prova. Det finns många olika vägar att gå inom Försvarsmakten och allas historia är unik. När du väl fått in en fot i Försvarsmakten finns det stora möjligheter.

Vad har ni för framtidsplaner?

Carl: – Jag testar fortfarande mina vingar. Framöver vill jag gärna arbeta mer i den civila sjukvården och utveckla min vårdkompetens. Men jag kommer alltid att ha en fot kvar i Försvarsmakten. Man kan till exempel vara T-personal. Det innebär att man under större delen av året arbetar i någon annan verksamhet, men är tidvis anställd i Försvarsmakten och kommer in och jobbar i perioder, till exempel under vissa övningar.

Gino: – Närmast kommer jag att jobba som instruktör på Nora kompani, regementets återaktiverade sjukvårdskompani. Därefter planerar jag att läsa till sjuksköterska och ha ambulansvård som inriktning. Och därefter vill jag fortsätta mitt engagemang Försvarsmakten, exempelvis genom att vara T-anställd samt delta i internationella insatser.

Vad skulle ni ge för tips till någon som vill jobba i Försvarsmakten?

Carl: – Professionella relationer är bra. Ett gott samarbete väver samman människor och ger ett bra samspel mellan olika enheter. Våga vara framåt och hjälpsam, våga ta nya uppgifter.

Gino: – Våga göra fel! Om du aldrig gör fel, så lär du dig inte heller. Testa nya saker - det blir oftast bra.