Logementen fylls med nytt liv

Ljudet från snabba kängor, skyndsamma rop och dörrar som slår ekar genom de långa korridorerna till logementen på Berga strax utanför Stockholm. Endast två månader efter muck har en ny kull värnpliktiga ryckt in vid Amfibieregementet för att påbörja sin utbildning. Nu väntar en spännande och utvecklande resa mot att bli amfibiesoldat.

Rekryter med packning på väg till logementet.
Här har rekryterna precis hämtat sin materiel från förrådet och är på väg till logementet för första gången. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten
Kö till förrådet.
Det var spända tjejer och killar som väntade på att få ut delar av sin materiel ute, för att sedan gå vidare till nästa ställe och hämta ut mer utrustning. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten
Utprovning av materiel.
Utanför förrådet testades strumpor och kängor för att hitta rätt storlek. Därefter hämtas utrustningen ut inne i förrådet. Väl inne i förrådet testades även bland annat storlekarna på mössor. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten
Nyinryckt tjej.
Ellinor är laddad för att påbörja utbildningen och ta reda på hur mycket hon klarar av, men även på att få lägga bort mobilen och vardagen hemma. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

– Det var jättenervöst i bilen hit, men nu känns det bra. Alla är väldigt trevliga och öppna. Så det går att snacka med alla, säger Ellinor Beyronsdotter, värnpliktig stridsbåtförare som under måndagen steg in genom grindarna till Amfibieregementet i Stockholm för första gången.
– Jag hade även hört innan att allt går på tid och det har det gjort idag. Vi hade till exempel en kvart på oss att äta och det lät som kort tid, men det gick utan stress, fortsätter hon.

Ellinor kommer från Nacka i Stockholm och sa under mönstringen att hon var mest intresserad av marinen eller flygvapnet. Därefter föreslog de stridsbåtsförare vid Amfibieregementet. Det var en befattning som Ellinor inte kände till så mycket om sedan innan, men tyckte att det lät spännande och tog emot förslaget.

EN OMTUMLANDE TID VÄNTAR 

Den första tiden på förbandet kommer att bli intensiv. Utrustning ska hämtas och provas ut samtidigt som nya rutiner ska skapas. Tidiga morgnar, fullspäckade utbildningsdagar och sena kvällar.
– Som befäl är det viktigt att vara tydlig, professionell och engagerad i mötet med de nyinryckta. Det är viktigt för dem att få en förståelse för den nya miljön de befinner sig i och att vår uppgift är att nå målen tillsammans. Vi finns här för deras skull, säger Viktor Cederholm, kompanichef för Första utbildningskompaniet vid utbildningsbataljonen.

Att påbörja sin värnpliktsutbildning kan vara en rejäl omställning efter sommarens mer stillsamma dagar. Detta är något som befälen vid förbandet också varit väl medvetna om när de planerat och satt ihop schemat för de introducerande veckorna av utbildningen.
– I början är det viktigt att vara medveten om att det kommer vara en stor omställning för de nyinryckta och veta hur vi hjälper dem att anpassa sig till sin nya vardag så de kan ta till sig den utbildning som vi erbjuder, säger Viktor Cederholm.

UNIKA ERFARENHETER HÄGRAR 

För de tjejer och killar som ryckt in i veckan väntar nu cirka 11 månaders utbildning för att bli bland annat stridsbåtsförare, mekaniker eller kock. Alla kommer de, tillsammans med sina blivande värnpliktskollegor som rycker in månaden efter, få med sig unika erfarenheter för livet. För Ellinor är det framförallt en sak som hägrar lite längre fram i utbildningen.

– Jag ser mycket fram emot att få börja köra stridsbåten.