Nytt skolflygplan till flygvapnet

Försvarets materielverk har fattat beslut om ersättaren av det gamla skolflygplanet Saab 105, mer känt som SK 60 i Försvarsmakten.

Bild på nya skolflygpanet.
Bild på nya skolflygpanet.
Första leveransen av det nya skolflygplanet är beräknat till 2022. Foto: Christoph G. Schubert

Den 26 mars 2020 beslutade regeringen att bemyndiga Försvarsmakten att anskaffa nya skolflygplan. Beslutet innebar att anskaffningen av ett propellerflygplan, ett så kallat Basic Trainer Aircraft, kunde påbörjas.

– Jag är glad att tillkännage att GROB G120TP blir Flygvapnets nya skolflygplan. Det är klart efter att upphandlingsprocessen nu är genomförd där tilldelningsbeslut fattats och kontrakt har skrivits på genom Försvarets materielverks försorg. Flygplanet fyller kravet på en Basic Trainer Aircraft, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Flygplanet är ett två-sitsigt turbopropflygplan som har en marschfart på 380 km/h.

– Jag ser fram emot att de nya skolflygplanen kan, enligt plan, introduceras och vara i drift under 2023 i vårt utbildningskoncept för nya stridspiloter. Det innebär att piloterna lär sig grunderna i flygning i detta propellerflyg för att sedan i nästa utbildningssteg använda Jas 39 Gripen som en Advanced Trainer Aircraft.

Det skolflygplan som i dag används för att utbilda stridspiloter är Saab 105, SK 60. Det kommer fortsatt vara i tjänst ytterligare några år.

Totalt kommer sju flygplan och en simulator att levereras med option på ytterligare anskaffning. Leveransen är beräknad till 2022. Benämningen på det nya skolflygplanet är SK 40.

Fakta om GROB G120TP
  • Två-sitsig turbopropflygplan 
  • Marschfart 380 km/h
  • Digital display
  • Side-by-side
  • Ca 10 m spännvidd mellan vingspetsarna
  • G-krafter +6/-4G
  • Tillverkare Grob Aircraft SE, Tyskland