Kung Bore utmanade flygbassäkerhetsrekryterna

Under vecka 9 genomförde flygbassäkerhetsrekryterna vid F 21, Kung Bore, en av de tre marscher som genomförs under den nio månader långa utbildningen.
- Kung Bore är en 45 km lång vintermarsch som prövar rekryterna både fysiskt och psykiskt. Under marschen kontrollerar vi att de vidtar rätt åtgärder vad gäller marschrutiner samt rätt åtgärder när det gäller kylan som är en av de mest påverkande faktorerna, säger plutonchefen Anton Nyström.

Tillbaka mot Luleå. I fjärran syns Svartöns industriområde. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Det har varit väldigt tufft men också väldigt kul och lärorikt. Även om ryggsäcken är tung så har det värsta varit att dra den där jävla pulkan, det var jättetufft. Sen hade vi lite väl tur med vädret kan jag tycka. Det hade faktiskt inte skadat om det varit lite kallare" berättar Klara. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Kung Bore startade från F 21 och efter bara en dryg kilometer på skidor var det dags för första anhalten, ett uppfriskande isvaksbad. Efter att ha bytt om och fått på sig torra kläder bar det sedan iväg på en drygt 23 km lång stärkande skidtur med 25-30 kilo på i ryggsäcken och en tung skidpulka per grupp. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
På väg över fjärden i blåsten Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Tillbaka mot Luleå. I fjärran syns Svartöns industriområde. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Hemåt det bär. En av grupperna har precis lämnat basen på Junkön och begett sig hemåt. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Viktigt att hela tiden få i sig vätska Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
En av grupperna innan avfärd mot fastlandet Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
På Junkön. Snart dags för avfärd mot fastlandet. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Mot fastlandet Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Det har varit prövande. En lärorik och tuff prövning. Dels att hålla koll på sig själv men även att hålla koll på gruppen och se till så att alla mår bra och att alla klarar sig. Sen har packningen i kombination med skidor och isigt före varit en utmaning" berättar gruppchefen Martin Klasa. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Kung Bore, som i år firar tioårsjubileum, är en 45 km lång vintermarsch som prövar rekryterna både fysiskt och psykiskt. Under marschen kontrollerar vi att de vidtar rätt åtgärder vad gäller marschrutiner samt rätt åtgärder när det gäller kylan som är en av de mest påverkande faktorerna" säger Anton Nyström, plutonchef. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Flygbassäkerhetsrekryterna ryckte in vecka 38 och efter avklarad grundläggande militär utbildning är de nu i befattningsutbildningsskedet där vintermarschen Kung Bore är en av de tre tuffa prövningar som väntar. De andra två är Benbrytarmarschen och Björnmarschen som båda går av stapeln i maj.

Iskall inledning

Kung Bore startade från F 21 och efter bara en dryg kilometer på skidor var det dags för första anhalten, ett uppfriskande isvaksbad. Efter att ha bytt om och fått på sig torra kläder bar det sedan iväg på en drygt 23 km lång stärkande skidtur med 25-30 kilo i ryggsäcken och en tung skidpulka per grupp.

Efter timmar i mörkret och blåsten ute i skärgården anlände den första gruppen till ön sent på kvällen och samtliga grupper var i förläggning vid ettiden på natten. Efter en välförtjänt nattvila i fjälltälten intog rekryterna frukost, tejpade fötter och gjorde sig klara för den lika långa marschen tillbaka till fastlandet. Trots att solen visade sig på himlen andra dagen gjorde den kraftiga vinden på fjärden att blev väldigt påtaglig.

- Under marschen har de sovit i tält utan värmekällor samt burit med sig all försörjning själva, det vill säga mat, vatten, tält, bränsle med mera, säger Anton Nyström.

"Det är bara att bita ihop"

När rekryterna anlände till fastlandet sent på eftermiddagen slog man upp tälten och därefter övade man försvar av platsen. Dagen därpå genomfördes två moment, ett moment där grupperna skulle göra upp eld med bara tändstål och ett krävande sjukvårdsmoment.

- Sjukvårdsmoment där grupperna skulle transportera en skadad i pulkan var ännu ett fysiskt krävande moment som var tänkt att ta det sista ur grupperna. Sammantaget har det varit väldigt långa dagar för rekryterna men de har krigat på riktigt bra, säger Anton Nyström.

Efter sjukvårdsmomentet träffar vi Klara Liljebrand, Sandviken, och Martin Klasa, Stockholm - två gruppchefer som just avslutat Kung Bore.

- Det har varit väldigt tufft men också väldigt kul och lärorikt. Även om ryggsäcken är tung så har det värsta varit att dra den där jävla pulkan, det var jättetufft. Sen hade vi lite väl tur med vädret kan jag tycka. Det hade faktiskt inte skadat om det varit lite kallare, berättar Klara.

- Det har varit prövande. En lärorik och tuff prövning. Dels att hålla koll på sig själv men även att hålla koll på gruppen och se till så att alla mår bra och att alla klarar sig. Sen har packningen i kombination med skidor och isigt före varit en utmaning, berättar Martin.

Och på frågan om han har några skavsår eller blåsor svarar han snabbt:

- Massor. Men det är bara att bita ihop.