Bandet knyts

Sex ben ska bli ett

Den grundläggande militärutbildningen har de bakom sig och nu genomför de sina respektive befattningsutbildningar. De flygbassäkerhetsrekryter som ska bli hundförare har precis genomfört hundutbildningen och börjat bekanta sig med sin nyaste kollega — hunden.

För gruppchefen gäller att agera efter den information hunden ger. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Frida Mellström, 20, från Södertälje har alltid varit intresserad av hundar. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Efter genomfört moment förtjänar hunden en belöning. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Glimma, 9 år, förlorade ett öga som valp men har ändå tjänstgjort inom Försvarsmakten under åren. Nu väntar välförtjänt pension. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Deltagarna i utbildningen genomför ett lydnadspass. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Deltagarna i utbildningen genomför ett lydnadspass. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Långhåriga schäfern List Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Han blir plötsligt blickstilla och tittar ut i skogen.

  — Nu hörde han någonting, viskar övningsledaren Anders Strömberg.

Fyra ögon, sex ben och en nos ska svetsas samman till en enhet. I dagarna övar rekryterna patrull tillsammans med sina hundar. Just i dag är det hundens öron som kommer till nytta. I skogen ligger en figurant som gör ifrån sig diskreta ljud - ljud en människa inte har en chans att uppfatta. 

 — Det vi gör nu är att vi lär soldaterna grundläggande hundtjänst, just i dag är det patrull. Men det sammanlagda temat för veckorna är att de ska få en inblick i hur man tar hand om hunden, hur man tränar den och hur man använder den, säger Anders Strömberg.

Under dagens övning ska soldaterna agera utifrån den information som hundens öron ger dem. Via tecken med händerna styr gruppchefen sina soldater, allt måste ske tyst. En som övar längst med det gamla skogsstråket är rekryten Frida Mellström, 20, från Södertälje.

 — Jag har alltid varit intresserad av hundar, och när jag fick möjligheten att gå befattningsutbildning mot hundförare så kände jag direkt att jag var intresserad, säger hon.

Befattningsutbildningen till hundförare har pågått i ungefär sex veckor. Hon har under den tiden hunnit bekanta sig med sin nya kollega, den treårige hanen List. 

  — Trots den korta tiden vi spenderat tillsammans så känner jag att jag redan hunnit skaffa mig en bra relation till min hund. Jag trivs oerhört bra i min tjänst och kommer söka anställning här på F 21 när jag är klar med värnplikten. Varje dag är en utmaning och ett privilegium, säger Frida Mellström.