Flygdagen 2019 – en folkfest

En varm sommardag i slutet av augusti vad det äntligen dags. Klockan 08.00 söndag den 25 augusti öppnades grindarna till årets flygdag och besökarna började strömma in.

Jas 39 Gripen, J 29 Tunnan, SK 60, J 35 Draken, AJS 37 Viggen flyger i formation
Jas 39 Gripen, J 29 Tunnan, SK 60, J 35 Draken, AJS 37 Viggen flyger i formation. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Publikhav vid inpassering
Det var många som var ivriga att komma in på Flygdagen när grindarna öppnades. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Publikhav
Publiken blickar uppmärksamt upp mot skyn under en av alla uppvisningar. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Jas 39 Gripen E
Jas 39 Gripen E första publika framträdande var en av flera publikfavoriter. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Dykare i tank
Fiskdammen med en dykare i var en succé hos barnen. Foto: Carolina Nilsson/Försvarsmakten

I år besökte 31 200 personer flygdagen som hölls på Blekinge flygflottilj, F 17, i Kallinge. Som förväntat blev det en del bilköer vilket var svårt att undvika. Trots det var stämningen god och flygfältet fylldes av förväntansfulla flygentusiaster och nyfikna.

Flygdagen inleddes officiellt med ett invigningstal från flygvapenchefen generalmajor Mats Helgesson och chefen för Blekinge flygflottilj överste Tommy Petersson. I talet beskrev flygvapenchefen glädjen över att få visa upp Sveriges flygvapen, övriga Försvarsmakten och Försvarsmaktens samarbetspartners.

 

Flygvapenchefen generalmajor Mats Helgesson hälsar alla besökare välkomna i sitt invigningstal. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

– Flygvapnet vakar över Sveriges luftrum, alltid, alla dagar dygnet runt, för att försvara vårt land, vår demokrati och rätten att leva som vi själva väljer. Utan ett starkt flygvapen och ett starkt luftförsvar har vi inte möjligheten att försvara Sverige på ett rimligt sätt, säger flygvapenchefen.

Flygdagen bjöd på flyguppvisningar inte minst av Jas 39 Gripen E som gjorde sin första publika flygning någonsin. Jas 39 Gripen C/D bjöd på formationsflygning i grupp, stridsscenario med flygbasjägare och helikoptrar, luftstridsmoment och klargöring.

På plats i luften fanns också, bland annat, J 32 Lansen, J 35 Draken, SK 60, AJS 37 Viggen, SK 35, TP 84 Herkules, J 29 Tunnan, Spitfire och Mustang samt Försvarsmaktens samtliga helikoptersystem. Finland och Schweiz deltog i flyguppvisningarna med F/A 18 C Hornet. Vidare genomfördes flyguppvisningar med exempelvis de historiska flygplanen Spitfire, Mustang och SK 50.

Johan Gustafsson, tvåfaldig världsmästare i segelflyg, genomförde ett spektakulärt program. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten

Besökarna bjöds också på en spektakulär segelflygsuppvisning genomförd av Johan Gustafsson. Under tiden uppvisningen pågick var det så tyst så det gick att höra en knappnål falla. Allt som hördes var musiken Einsamer Hirte av James Last och Gheorghe Zamfir.

Förutom alla aktiviteter i luften bjöds det på en rad markutställningar med stor bredd. flygvapnet, Försvarsmakten, andra myndigheter, företag, föreningar och frivilligorganisationer var representerade bland utställarna.

Även barnen fick sin egen flygdag, "Lilla flygdagen". Ett urval av de aktiviteter som erbjöds var att genomföra en minihinderbana och att ta hand om och sätta plåster på en skadad person. På området fanns också en fiskdamm med en dykare i. Den var populär bland barnen.

De flesta som besökte flygdagen var väldigt nöjda med evenemanget. Merparten var återkommande besökare.

– Flygdagen är mycket välorganiserad, jag tror inte ni skulle kunna visa upp flygvapnet och Försvarsmakten på ett bättre sätt. Att anordna flygdagen är ett mycket bra initiativ och jag uppskattar transparensen, säger Staffan Vänstedt som besökte flygdagen tillsammans med sin vän Dean Axelius.

Staffan och Dean sitter i solen och tittar på dagens flyguppvisningar. Foto: Angela Lindberg Ullman/Försvarsmakten

Planeringen för flygdagen har pågått över ett år och i stort sett har alla funktioner inom flygvapnet varit inblandade i förberedelserna. Vid ett sådant stort evenemang krävs noggrann planering för att allt ska falla på plats så som det är tänkt. Genomförandet av flygdagen, allt från logistiken till flygprogrammet och aktiviteterna gick som planerat. Men det är inte enbart flygvapnet och Försvarsmakten som har gjort denna dag möjlig. En lyckad flygdag hade aldrig kunnat genomföras utan stödet av Försvarsmaktens samarbetspartners, kommun, andra myndigheter, företag, föreningar och frivilligorganisationer.

– Flygdagen har varit lyckad och allt har gått jättebra. Det är tack vare alla fina insatser från Försvarsmaktens medarbetare och övriga aktörer som vi kunnat genomföra detta evenemang.  I dag känner jag mig extra stolt och glad, Flygdagen är en av höjdpunkterna på året, säger överste Tommy Petersson, flottiljchef.

Flottiljchef överste Tommy Petersson, till höger på bilden, var mycket nöjd med dagen, här tillsammans med Flygvapenchefen generalmajor Mats Helgesson. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

Försvarsmakten anordnar flygdagen en gång per år. Syftet med dagen är att visa upp flygvapnets verksamhet och dess operativa förmåga. Flygdagen syftar också till att visa på vilka karriärmöjligheter som finns inom finns inom Försvarsmakten med målsättningen att rekrytera nya medarbetare. Ansvaret för flygdagen delas mellan flygflottiljerna i Sverige. I augusti 2020 är det Skaraborgs flygflottilj, F 7, som har till uppgift att arrangera flygdagen.