Premiär för skolornas dag i Skövde

"Efter den här dagen vet jag var jag hittar information och tidsplanen för mönstringen som jag inte hittat förut. Det är många ungdomar som frågar hur man blir antagen". Så säger Ida Ahlbom, studie- och yrkesvägledare (Syv) vid Viskastrandsgymnasiet i Borås. Hon var en av 400 elever, lärare och syv:ar som besökte Skolornas dag på Trängregementet.

Premiär för skolornas dag i Skövde.
Premiär för skolornas dag i Skövde.
Felicia Lindström, plutonchef, visade Försvarsmaktens nya MC som används av trafiksoldater och militärpolis. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
Premiär för skolornas dag i Skövde.
Eleverna fick chansen att pröva på de test som görs under grundutbildningen, bland annat räckhäng. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
Premiär för skolornas dag i Skövde.
"Det är intressant att få se hur ni jobbar, vilka saker ni använder. Inte bara att ni kommer till skolan, utan att vi får komma ut och testa på grejor", säger Sanna Pettersson från Lichrongymnasiet. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
Premiär för skolornas dag i Skövde.
"Jag har lärt mig mycket i dag. Utryckningen med ambulans och sjukvårdsavdelningen var mest intressant", säger Karim Elhakim, Lichrongymnasiet. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
Premiär för skolornas dag i Skövde.
"Jag har fått en personlig upplevelse som har stuckit hål på schablonbilden", säger Maria Niljon (till höger) från Viskastrandsgymnasiet i Borås. Ida Ahlbom, studie- och yrkesvägledare, besökte också Skolornas dag på Trängregementet. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
Premiär för skolornas dag i Skövde.
Trängregementets yrkesinformatörer besöker alla gymnasieskolor i Skövde och på sikt Västra Götaland men den här dagen fick elever i årskurs två chansen att få en egen upplevelse av Försvarsmakten. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
Premiär för skolornas dag i Skövde.
Skolornas dag lockade cirka 400 elever från Skaraborg. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten

Jägarvila och räckhäng på Trängregementets kaserngård fick de inbjudna eleverna i årskurs två att prova några av de fysiska testen som görs under grundutbildningen. Men också en direkt insyn i vad det innebär att vara rekryt.

– På skolornas dag kan eleverna besöka oss och få en chans att träffa soldater, få en känsla av hur det är att bo på ett logement och känna på hur tung en stridsutrustning är. Det är ett ypperligt tillfälle att uppleva vår verklighet, säger Melker Johansson, rekryteringsofficer vid Trängregementet.

Värnpliktsbot

Många lärare och studie- och yrkesvägledare möts av ungdomars frågor om den återinförda värnplikten – frågor som kan svåra att svara på för en utomstående.

– Vi anordnade därför en workshop för studie- och yrkesvägledare och lärare för att ge dem en möjlighet att öka kunskapen om värnplikten och mönstringsunderlaget. Vi vill ge svar på deras frågor och förenkla möjligheterna till ett framtida samarbete, säger Robin Krona som är rekryteringskoordinator.

Under seminariet tipsade Carl Åström, kommunikatör vid Rekryteringsmyndigheten (TRM), om Värnpliktsboten på Facebook ”som svarar på frågor och reder ut rykten” där vem som helst kan gå in och chatta. Han berättade även att TRM står för resor, boende och mat för den som ska åka och mönstra. Eleven har också rätt att vara ledig från skolan när hen blir kallad till mönstring.

Två av dem som medverkade på seminariet var Ida Ahlbom, studie- och yrkesvägledare och Maria Niljon, medialärare på Viskastrandsgymnasiet i Borås.

Vad har den här dagen gett er?
– Nu har jag möjligheten att peka vidare om någon till exempel kommer och frågar ”Kan jag boka om tiden för mönstringen”?, säger Maria Niljon.

Hon anser också att det var positivt för eleverna att se vilka jobbmöjligheter som finns inom Försvarsmakten, att de är långt fler än man kan tro. Bilden av Försvarsmakten har klarnat och nyanserats för hennes del.
– Jag har fått en personlig upplevelse som har stuckit hål på schablonbilden.

Målet är att Skolornas dag kommer att bli en årligt återkommande aktivitet där Trängregementet bjuder in gymnasieskolorna i regionen.

– De som inte kunde besöka oss i år är varmt välkomna då, säger Robin Krona.

Hemvärnet Skaraborg, förbanden Skaraborgs flygflottilj, Livregementets husarer och Skaraborgs regemente var också på plats och informerade.