Frihet i luften!

Luftvärnet sköt skarp robot 97 i Vidsel

Våra robotskyttar har många timmars simulatorträning bakom sig men att få skjuta skarpt, det är något alldeles speciellt. I alla fall när det gäller den större 97-roboten, ”Hawk”, som i fredstid bara får avfyras på Vidsel-fältet i Norrbotten.

Efter ett antal spända sekunder, som känns olidligt långa, syns explosionen i fjärran. Då utbryter jublet på läktaren; målet är träffat! Foto: Mattias Hallgren /Försvarsmakten

”… 3, 2, 1 Eld!” ljuder det i högtalaranläggningen vid åskådarläktaren. Ett par sekunder senare hörs det välkända ljudet när roboten startar och lämnar lavetten. Samtidigt sprider sig leendena bland åskådarna när roboten försvinner upp i skyn med den vita svansen av rök efter sig. Efter ett antal spända sekunder, som känns olidligt långa, syns explosionen i fjärran. Då utbryter jublet på läktaren och glädjen infinner sig!

– Det är alltid lite nervöst att stå på läktaren och se på, säger en av soldaterna. När du sitter i befattning vet du exakt vad som händer och hör allt på de interna näten. Men nu när jag står bredvid och bara är åskådare känns sekunderna extra långa innan målet är träffat.

97-kompaniet från Luftvärnsregementet i Halmstad har under veckan förflyttat sig till övre Norrland och grupperat på det stora skjutfältet utanför Vidsel. Efter någon dags förberedelser i snöblandat regn är förbandet eldberett, kontroller är genomförda, skjutfältet är redo för skott och den spända väntan på skjutväder börjar. Så skall det vara.

"En extra fjäril i magen"

– Att alla som är med har en liten extra fjäril i magen, det är självklart. När du gör något skarpt, när du vet att det är nu som det gäller, då skall det kännas lite extra. Denna lilla anspänning gör att du blir extra skärpt och att du presterar lite bättre. Så skall det vara!

Dessa budskap gav bataljonchefen Mikael Beck till förbandet efter att förberedelserna var avslutade. Och nog märks det att personalen är lite extra skärpt.

Alla, från manskapet som förbereder och hanterar de skarpa robotar till dem som kopplar upp sambandssystemet för överföring av måldata mellan radarstationer och stridsledningsenheten, är fullt fokuserade på sina uppgifter. Detta eftersom alla delar är lika viktiga för att förbandet ska nå målet, att roboten ska komma iväg och träffa målet!

Torsdag lunch spricker himlen äntligen upp, solen bryter igenom precis som meteorologerna lovat och skjutningarna påbörjas. Efter en underbar norrländsk vårdag där fyra stycken robotar skjutits ställer förbandet upp och kompanichefen sammanfattar dagen med orden:

– Idag har det skickats frihet i luften!