Insatsens sista dag

FÖRBANDET ME 04 är äntligen hemma

De har besökt Djibouti, Tanzania, Oman, Seychellerna och Jordanien. Men kanske viktigare - de har tjänstgjort i Operation Atalanta och motverkat piratattacker utanför Somalias kust. I dag blev de medaljerade i en ceremoni på Berga i närvaron av familj och vänner. Förbandet ME 04 är hemma igen.

20150530 Berga ME04 Medaljering
20150530 Berga ME04 Medaljering
Sergeant Johan Pettersson kommer att fira med falukorv och stuvade makaroner. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera/Försvarsmakten
20150530 Berga ME04 Medaljering
Brigadgeneral Richard Oppelaar delar ut den nederländska medaljen för internationell insats. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera/Försvarsmakten
20150530 Berga ME04 Medaljering
Brigadgeneral Ola Truedsson visiterar förbandet, fanvakt och musikkår. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera/Försvarsmakten
20150530 Berga ME04 Medaljering
Anders Åkermark är stolt över sitt förband och tacksam gentemot de anhöriga. "De är lika stora hjältar som vi", sa Anders. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera/Försvarsmakten

Det är lite kyligt. Hundratals anhöriga har därför samlats inne i exercishallen för att där se på när sin käraste får ta emot medalj från ÖB, insatschefen, general Göran Mårtensson eller marintaktiska chefen, brigadgeneral Ola Truedsson. Några ska dessutom tilldelas den nederländska medaljen för internationell insats av den nederländska brigadgeneralen Richard Oppelaar.

Ceremonin börjar

En efter en i styrkan tar emot sin medalj.
– Eftersom försvarsministern tyvärr inte kunde vara här i dag har han bett mig att framföra sitt stora tack till er i ME 04. Ni har gjort en stor insats i Adenviken och Indiska oceanen. Det är på grund av att ni har satt er säkerhet och bekvämlighet i andra rummet och tack vare stödet från alla anhöriga som ni har kunnat göra en sådan framgångsrik insats, säger general Sverker Göranson.

Fem månader till havs

Även om förbandet i sin helhet varit borta från Sverige i nästan fem månader har de flesta i förbandet blivit avlösta i halvtid. Några fick däremot åka med hela vägen, genomföra alla operationer och uppleva de kustnära staterna i området. Sergeant Johan Pettersson tjänstgjorde som stridsbåtschef och skulle åka hem efter halva insatsen men på grund av personliga skäl uteblev hans ersättare. Då fick han frågan om han ville stanna kvar.
– Jag anmälde mig frivilligt. Dels eftersom jag trivdes bra på fartyget och dels eftersom jag inte hade någon partner som väntade på mig hemma. Men det är klart att jag fick lite av en chock när jag insåg att jag skulle vara borta dubbelt så länge som jag planerat, säger Johan.

Integrerat med Nederländerna

Det svenska bidraget till insatsen var integrerat med det nederländska bidraget. Det innebar att Sverige och Nederländerna planerade och genomförde uppgifter tillsammans – på alla nivåer. Överstelöjtnant Anders Åkermark är chef för den svenska kontingenten och var direkt underställd den nederländska fartygschefen.

– Samarbetet med nederländarna växte under resans gång och resultatet är slående. Det är betydligt över förväntan. Vi kan samarbeta på så många plan och det är friktionsfritt, säger Anders.

Ceremonin går mot sitt slut. ÖB, insatschefen och marintaktiska chefen passar på att tacka varje individ. Anders Åkermark är inte bara tacksam mot sitt förband utan även mot dem som gjort insatsen möjlig.

– Det är våra anhöriga som är de riktiga hjältarna. De har tagit hand om hus, hem och barn och de har varit fantastiska. Utan dem hade inte detta gått, säger Anders.

Längtar efter falukorv

Snart väntar en välförtjänt ledighet för förbandet och för många väntar tid att ta igen alla saker som har missats under de senaste månaderna. För Johan Pettersson är det spontant en sak som dyker upp i huvudet.

– När man är på insats så länge börjar man sakna att kunna göra vad man vill och framför allt enkla grejor – allt från att gå och handla den maten man vill ha till att sätta sig framför teven och äta den i fred. Just nu längtar jag mest efter falukorv och stuvade makaroner, säger Johan.

Utanför exercishallen börjar ett stilla vårregn att falla. Ute på Hårsfjärden börjar vita gäss synas på vågorna och vinden börjar tillta. Plötsligt strömmar soldaterna, officerarna och specialistofficerarna från ME 04 ut ur lokalen. De är inte ensamma. Med sig har de sina nära och kära och de ska strax få åka hem. 

Se förbandets slutfilm