Våreld och Luftförsvarsövning var de första stora övningarna där Helikopterflottiljen deltog som fyra olika krigsförband, 1.-3. helikopterskvadron samt 3.flygflottiljen. Förutom slutövning för alla värnpliktiga var taktisk ledning av stridskrafterna och att samöva ”system av system” prioriterat.
För många krigsförband, liksom för våra, var också ombasering och förflyttning viktiga övningsmoment. Första helikopterskvadron tog sig från Luleå till Karlsborg men på grund av helikopterproblem fick vissa av de flygmoment som gjordes ändå ske från Luleå. Tredje helikopterskvadron som deltog i den gemensamma sjömålsbekämpningen fick göra det från ordinarie bas. De som flyttade runt mest var andra helikopterskvadron och 43.flygbaskompaninet förstärkta med 44.GU-kompaniet (grundutbildningskompaniet) samt delar av 42.flygbaskompaniet som också jobbade med att hålla flygbas Malmen öppen.
— Övningarna har definitivt gjort oss starkare och ökat krigsförbandens förmåga att verka tillsammans, både inom Flygvapnet och med andra, säger flottiljchefen överste Mats Antonson.
De delar som ingick i Våreld var först ut ur startgroparna och lämnade Malmen redan lördagen den 14 maj tack vare att vi fått ett tillfälligt miljötillstånd av Länsstyrelsen för att antal flygningar helg och kvällstid. Något vi haft problem med under övningar tidigare år men som nu var mycket värdefullt. Första stopp var under några dagar ett större område i södra Östergötland, tillsammans med 303. hemvärnskompaniet som aldrig haft med sig så många soldater på en övning tidigare. Det märks att försvarsviljan i Sverige är hög. Totalt runt 500 personer var med i södra Östergötland och så många personer fältmässigt grupperade över ett så stort område var en övning i övningen. Efter fyra dagar gick olika enheter åt olika håll. Hemvärnet avslutade sin övning, baskompaniet gick mot Västergötland för att ansluta till 7.flygflottiljen och skvadronen upprättade för första gången en tillfällig helikopterbas på Jönköpings flygplats.
På Malmen leddes stab och ledningslag för första gången som tredje flygflottiljen, redo att stödja andra förband efter behov med till exempel tankning och sovplatser. Liksom i tidigare övningar ingick också att samordna de förband som fanns kvar på basen och begära stöd om så krävs. Till exempel under helgen när stridsflyg från 21.flygflottiljen tillfälligt baserade på 16.flygflottiljen behövde gå ner och tanka på 3.flygflottiljen med stöd av två klargöringsgrupper från 17.flygflottiljen. Ett bra övningsmoment för baskompaniet och Logistikenheten. Nu blickar flottiljchefen Mats Antonson framåt.
— Övningarnas fokus på taktisk ledning har givit oss många erfarenheter och lärdomar att ta med oss inför framtiden och i synnerhet in i nästa års försvarsmaktsövning. För vår del inom flottiljen gäller det både förbandsledning av flygflottiljen, samordning av verksamheten inom en flygbas och ledning av helikopterskvadronerna. Särskilt viktigt och bra var att luftförsvarsövningen innehöll en successiv eskalering, vilket medförde att vi fick öva i hela beredskapstrappan, från att leda våra förbandsdelar via Helikopterflottiljen till att krigsförbanden efterhand aktiverades och leddes direkt från flygtaktisk chef/flygstaben.
Text: Lasse Jansson