Livgardet och K3 övar försvar av svensk energiförsörjning

I skogarna norr om Älvdalen och det stora vattenkraftverket i Trängslet arbetar just nu soldater och officerare ur den 7:e bataljonen med att fördröja motståndarens framryckning. De har blockerat vägar, lagt ut minor och stridit, allt för att skydda den över 120 meter höga dammen.

Ett par soldater från K3 skenminerar en väg, en metod som används för att få motståndaren att tro att vägen är minerad. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
En soldat bär på ett träd.
Soldaterna från K3 bar glatt sina träd över axeln. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Terrängbilar Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Sjukvårdare Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Några chefer rådgör om nästa steg. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Fordon maskeras. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Längst bak i ledet är det ännu så länge lugnt. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Lugnet före stormen? Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Stormpionjärpluton Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Matrast Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Matrast Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Samtidigt bedriver motståndaren ett aktivt arbete för att tränga igenom den 7:e bataljonens försvar och ta kontrollen över området och den viktiga dammen. Övningen har pågått sedan i måndags då enheter från Livgardet och K3 påbörjade den cirka 50 mil långa fordonsmarschen från Kungsängen och Karlsborg till Trängslet via Villingsberg.

– Detta är den första stora övningen för 7:e bataljonen, och det känns jättekul att hela bataljonen övar tillsammans. Älvdalens skjutfält erbjuder dessutom goda möjligheter att öva många viktiga funktioner i en miljö som är ny för deltagarna, säger Daniel Rydberg som är ställföreträdande chef för 7:e bataljonen.

Övningen är en av de större övningarna som armén genomför i år, och totalt deltar cirka 400 heltidsanställda och deltidsanställda soldater och officerare. Motståndarna utgörs av militära enheter från Livgardet, K3 och Ledningsregementet.

– Det är kul att få komma hit och öva. Det blir en helt annan grej och mer ovisshet när man inte kan miljön och inte vet vad man kommer till. Man får ställa in sig på det värsta och hoppas på det bästa, säger Carl Nielsen från 313 skvadronen på K3.

Övningen pågår dygnet runt och utvärderas kontinuerligt av förbandsinstruktörer. Under söndagen kör deltagarna i fordonskolonn tillbaka till sina hemorter.