Konstinviging på F 17

Den världsberömde konstnären Xavier Veilhan invigde sitt konstverk ”Julian” på Blekinge flygflottilj, F 17. ”Julian” aktualiserar frågor om att vara synlig eller dold. Att vara hjälte eller vanlig människa. Precis det som gäller för personalen i beredskapsbyggnaden, räddningspersonalen.

Julian vakar lugnt över flygplatsen Foto: Kent Löving/Försvarsmakten
Xavier intervjuas av Lotta Mossum Foto: Kent Löving/Försvarsmakten
Kompanichef Patrick Syrén, Xavier, Lotta och Ingrid som symboliserar "Julians hjältar" Foto: Kent Löving/Försvarsmakten

Chefen för F 17, överste Lars Bergström, förrättade avtäckningen som moder natur redan tagit hand om. Två minuter innan blåste nämligen vinden av täckningen.

Lotta Mossum sa i sitt tal att det är nödvändigt att konsten får sitt i fastighetsbeståndet.

Statens konstråd har en budget för att smycka ut statliga byggnader.

- Det är en fördel att inte ha en förutbestämd procentsats för varje byggnad som skall gå till konstverk utan att man kan välja var man skall satsa, säger Lotta Mossum, curator från statens konstråd. På detta sätt kommer vi in i byggprocessen tidigt, fortsätter Lotta.

- Det är oväsentligt vad konstverket föreställer, det är vad betraktaren ser i det, säger Xavier Veilhan.

Det är med glädje som F 17 har fått ett väl synligt sådant i form av ”Julian”. Han står på taket till beredskapsbyggnaden och blickar med lugn ut över flygplatsen. Alla som landar eller startar från Ronneby Airport/F 17 kan se honom i lysande gul färg. Veta att han och de övriga hjältarna är beredda.