Förberedda att flyga Ebolapatient

Efter en utbildningsdag tillsammans med högisoleringsenheten vid Linköpings universitetssjukhus och ambulanspersonal är nu F 7 förberedda att flygtransportera en svensk med Ebolasmitta från Västafrika.

Hercules C-130 utrustad för att kunna flyga med Ebola-smittade patienter.
Hercules C-130 utrustad för att kunna flyga med Ebola-smittade patienter.
Patienten kan flygas från Afrika till Sverige på mindre än tjugofyra timmar. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten

För en tid sedan fick F 7 uppdraget att börja planera för möjligheterna att transportera hem en Ebolasmittad patient till Sverige. Nu har en besättning ur flottiljens Transport- och specialflygenhet genomfört en utbildnings- och samverkansdag med Högisoleringsenheten vid Linköpings universitetssjukhus och ambulanssjukvården i Linköping, som förfogar över den specialambulans som finns för ändamålet. Vid utbildningsdagen rätades eventuella frågetecken ut och sjukvårdspersonalen fick också möjlighet att lära sig mer om hur deras arbete påverkas av det faktum att de kommer att utföra det i en Försvarsmaktens C-130 Hercules.

Blir det skarpt läge kommer ambulans med kringutrustning och personal att flygas till Västafrika. Efter lastning i Afrika tar flygningen till Sverige mindre än tjugofyra timmar. Under hela transporten kan patienten få fullgod vård.

Eftersom Högisoleringsenheten och ambulansen finns i Linköping så genomfördes utbildningen vid Helikopterflottiljen på Malmen utanför Linköping. Högisoleringsenheten vid Linköpings universitetssjukhus är nationellt center för vård av patienter som behöver vårdas med ett stort mått av isolering. Även ambulansen finns baserad i Linköping.