Deltidssoldater förstärkte skyddet av Trängsletdammen

Under förra veckans övning med 7:e bataljonen i Trängslet norr om Älvdalen spelade deltidsanställda soldater en viktig roll i fördröjningsstriden och skyddet av kraftverksdammen. Efter övningen återgår deltidssoldaterna till sina ordinarie arbeten och studier.

Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Stridskontakt Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Motståndaren färdades i stridsfordon 90. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
En grupp med soldater gör sig redo för ett anfall. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
En av soldaterna på motståndarsidan tar en matpaus. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Några av soldaterna som spelade motståndare. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Sjukvårdare Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Trossen levererar mat, drivmedel, ammunition och annat som förbandet behöver. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Efter övningen städade personalen övningsområdet och vårdade sina fordon och utrustning. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Efter övningen summerades händelseförloppet med bataljonen. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Erik Ossmer är en av de deltidstjänstgörande. Till vardags pluggar han nationalekonomi i Lund, men under övningen byter han skolboken mot en automatkarbin och ger sig ut i skogen.

– Ja det är gött att få komma från det civila livet och få sig en käftsmäll i skogen, skrattar kamraten Carl Dock och syftar på kylan och det plötsliga miljöombytet.

Kyla, väntan och strid

Under övningen i Älvdalen har soldaterna fördröjt och försvårat motståndarens framryckning. Ibland har det tagit lång tid för motståndaren att ta sig fram och soldaten Erik Ossmer och hans kamrater väntade i två dagar på sin observationsplats i skogen innan det blev stridskontakt.

– Första natten hade vi inga sovsäckar. Vi sov sittandes i våra värmerockar medan det snöade på oss. Det var kallt. Andra natten sov vi två i varje sovsäck för att hålla värmen, och det var helt okej, säger han.

– Igår hände det… ingenting faktiskt. Det enda vi såg var en bil som körde sönder vägspärren som vi hade byggt. Det var kul. Jag var glad i en halvtimma efteråt.

– Jag gillar livet i fält och kamratskapet. Man får lära sig saker som man inte lär sig i det civila och man får jobba med folk som man inte träffar annars. Det är både nyttigt och bra för CV:t och plånboken, säger Erik Ossmer.

Lärorik övning

Under fredagen och lördagen påbörjades städning av skjutfältet, vård och tankning av fordon, utvärderingar och efterarbete. De utvärderingar som görs kommer ligga till grund för den fortsatta utvecklingen av Livgardets och K3 gemensamma 7:e bataljon.

– Detta är första gången vi övar hela bataljonen tillsammans och jag är mycket nöjd med övningen utifrån vår målsättning och de förutsättningar vi hade i planeringsarbetet, säger överste löjtnant Björn Andersson som är bataljonschef för 7:e bataljonen.

Enligt Björn Andersson har bataljonen dessutom överträffat förväntningarna på flera punkter.

– Vi har genomfört en lång fordonsmarsch med en strikt radiodiciplin, vi har lett förbandet 24 timmar om dygnet från flera olika ledningsplatser, vi har bedrivit fördröjningsstrid i tre dygn utan att bryta övningen och vi har hanterat skador enligt våra rutiner på ett framgångsrikt sätt, säger han.

Både Björn Andersson och ställföreträdande bataljonschefen, Daniel Rydberg, är båda mycket nöjda med förstärkningen av deltidssoldater under övningen.

– Det har fungerat mycket bra. Vi har även haft förstärkning av reservofficerare, både i staben och bland plutoncheferna, säger de båda.

Fler övningar 2015

Under 2015 kommer 7:e bataljonen att träna ännu mer tillsammans.

– Nästa år kommer det att bli mer än en fördubbling av gemensam träning. Tillsammans kommer vi att bli en bataljon med mycket hög krigsduglighet, säger Björn Andersson.