Nya rekryter utbildas vid Ing 2

Dagen då 122 tjejer och killar tar sitt första steg in mot en anställning i Försvarsmakten är här. De kommer från hela Sverige och kommer under de närmsta tre månaderna leva tätt inpå varandra. Den grundläggande militära utbildningen, GMU, har startat på Ing 2.

Inventering av personlig utrustning. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten
Johan Finnberg, 18 år från Helsingborg och Qendrim Hisenaj, 19 år från Teckomatorp. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten
Kontroll så att allt är med. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten
Det är en hel del utrustning som ska hämtas ut. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten
Redan första dagen prövas samarbetsförmågan, alla hjälper varandra. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten

Solen lyser, förväntningarna och nervositeten ligger i luften och aktiviteten på kaserngården är i full gång. Alla nya rekryter hämtar ut många kilo utrustning från förrådet, utrustning som de kommer ha användning för en lång tid framöver.

Johan Finnberg, 18 år från Helsingborg och Qendrim Hisenaj, 19 år från Teckomatorp sitter och vilar en stund i gräset innan de får inventera sin utrustning för att se att allt är med.
– Det känns som att det kommer bli tufft hela vägen, redan första dagen har varit tuff med all utrustning, säger Johan.

Båda rekryterna slutade gymnasiet i juni och sökte till GMU i våras med förhoppningar om att få en utmaning utöver det vanliga. Johan hade ett maskinkort och fick på så sätt tips om att söka till Ing 2. Han kan tänka sig en fortsättning i Försvarsmakten, men kanske någonstans närmre hemmet i Skåne.

En utmaning utöver det vanliga

Killarna har förberett sig för utbildningen genom att träna både kondition och styrka.

– På mönstringen fick jag en bok som tipsade om hur man skulle träna och äta, så jag har följt den till viss del. Men jag tror det kommer bli en utmaning utöver det vanliga både mentalt och fysiskt, jag kommer nog bli mer ansvarsfull och det blir ju lite nytt att bo utan familjen, säger Quendrim.

Efter utbildningen inleds en anställning som soldat med en sex månaders befattningsutbildning för att sedan bli hel- eller deltidssoldat vid ett förband i Sverige.

Nästa GMU vid Ing 2 inriktas mot hemvärnet och startar i mars nästa år. Ansökan görs på Försvarsmaktens hemsida.