Nya båtchefer utbildas i hög fart

”Nästa styrbord, girpunkt: ön klockan två bortre udden, kurs: 180, styrmärke: sundet klockan ett femma, farligheter i sundet: åtta-tia”...

Man måste också jobba med underhållstjänst. Här rengöring av en cyklonrenare. Foto: Marcus Andréason

Det gäller att inte få tunghäfta när strids- och gruppbåtarna (G-båtar) ska navigeras i hög fart bland öarna. Under hösten utbildas GSS (gruppbefäl, soldat/sjöman) tillhörande Marinbasens ekipage- och basskyddskompani i just detta. Efter genomförd GMU (grundläggande militär utbildning) och teoretisk navigationsutbildning tar nu sjömännen sista steget mot att bli färdiga båtchefer.

Kursen pågår under 13 veckor (åtta veckor för gruppbåt) och utgår från ett flertal olika platser på Sveriges syd- och ostkust. Huvudfokus för kursen är praktisk navigation, men det ska också hinnas med bland annat båtkännedom (båtarnas uppbyggnad och funktion), underhållstjänst, persontransporter, taktik och fysisk träning.

Större delen av navigationen sker optiskt eller med stöd av radar. Tempot är högt, men varje timma behövs för att man ska hinna med att utbilda och träna en sjöman i att, på ett säkert sätt, framföra 16 ton båt i mellan 30-40 knop oavsett siktförhållanden eller tid på dygnet.

– Det mest utmanande är att behålla fokus över tiden, särskilt när det går lite sämre. Eftersom det är så mycket som ska tas in på kort tid krävs det att man är engagerad. Men jag känner att jag utvecklas och stämningen inom gruppen är god, säger eleven Mattias Nyquist.

Instruktörerna kommer inifrån kompanierna och har en lång erfarenhet av båtutbildning. De stödjer även Sjöstridsskolan under deras båtutbildningar. Eftersom eleverna ska pressas till det yttersta av sin förmåga krävs det att instruktörerna är med på noterna och kan gripa in om det behövs.

– Behovet av båtförare inom den marina basbataljonen är stort så de elever som klarar kursen blir ett välkommet tillskott, säger kurschefen Henrik Persson, kapten med över tio års erfarenhet som instruktör inom stridsbåtssystemet.