Gemensam brandövning

P 4 och räddningstjänsten östra skaraborg övar tillsammans

En rökfylld stridsvagn, räddningstjänsten på plats, hur tar man sig in i en stridsvagn och hämtar ut personen som blivit kvar? Vid den gemensamma övningen mellan Försvarsmakten och Räddningstjänsten var det en av uppgifterna att lösa.

Personalen visste inte om övningen i förväg. När lokalen rökfylldes larmade de räddningstjänsten. Foto: Matilde Emanuelsson/Försvarsmakten
Genom samarbete får de ut personen ur vagnen och kan påbörja släckningsarbetet. Foto: Matilde Emanuelsson/Försvarsmakten

Larmet går när rök plötsligt bolmar ur en stridsvagn 122 och börjar fylla hallen på mekanikerskolan. Lokalen utryms och när personalen räknas in på återsamlingsplatsen upptäcker man att en person saknas. Denne antas vara i den rökfyllda stridsvagnen.

Det är scenariot för en utrymningsövning på mekanikerskolan vid Skaraborgs regemente, P 4. Övningen är ett samarbete mellan P 4 och räddningstjänsten Östra Skaraborg. Att öva tillsammans med den civila räddningstjänsten är nyttigt.

– Övning i att mobilisera resurser från olika myndigheter ger kunskaper som kommer till nytta när vi genomför insatser för samhället, säger Peter Malmberg, brandmästare i Skövde Garnison och den som höll i övningen.

Räddningstjänsten är på plats inom 10 minuter. Brandmän försöker få kontakt med personen i vagnen utan gensvar. En tekniker på mekanikerskolan får visa hur luckan på stridsvagnen öppnas. En av brandmännen tar sig ner i stridsvagnen och de lyckas lyfta upp personen som varit kvar där nere. De lägger honom på en bår och tillsammans med några soldater lyfter de ner honom från vagnen och släckningsarbetet kan påbörjas.

Peter Malmberg har även utbildning och bakgrund inom den civila räddningstjänsten och är samordnare vid gemensamma övningar som den här. Efter räddningsarbetet var över höll han en genomgång av övningen för de inblandade och de fick också enkäter att fylla i som en del i utvärderingen. Peter berättar att dels ska utvärderingen förbättra det tekniska brandskyddet i stort, dels ge uppslag till formella övningar där räddningstjänstens personal lär sig mer om Försvarsmaktens fordon.

– Det är inte självklart att deras personal vet inbrytningspunkter på våra fordon och hur man tar sig in i till exempel en pansarvagn.