Helikopter 10 vattenbombar skogsbränder

Försvarsmakten hjälper till att släcka

Det varma vädret har varit till stor glädje för många semesterfirare, men inte för alla. Skogsbränder har härjat runt om i landet och gör det fortfarande på flera håll. Många ur Försvarsmaktens personal har fått avbryta ledigheten för att göra en insats.

20140804 RAMNÄS
En stor skogsbrand har brutit ut i Västmanland och räddningstjänsten får stöd från bland annat Försvarsmakten.
Foto: Lt Marcus Åhlén/Combat Camera/Försvarsmakten
BILDEN ÄR FRI FÖR PUBLICERING ELLER VISNING UNDER FÖRUTSÄTTNING ATT FULLSTÄNDIG BYLINE ANGES.

Den största skogsbranden i modern tid

I torsdags förra veckan började branden utanför Sala och tog snabbt fart. Försvarsmakten började agera redan klockan åtta på fredagen. Det som började med en lastbilschaufför är nu uppe i drygt hundra man som arbetar i ett rullande schema. – Det är den största insats jag varit med om, säger Christer Larsson, som är chef för Västmanlands Hemvärnsbataljon och den som leder det militära arbetet på marken.

Frivilliga och personal från Ledningsregementet håller just nu med att släcka den skogsbrand som äger rum i Västmanland

Frivilliga i stor stödinsats

Frivilliga och personal från Ledningsregementet håller just nu med att släcka skogsbranden i Västmanland. Branden beskrivs som den största i modern tid och upptar en mycket stor yta. Rök från skogsbranden har spridits över stora delar av Sverige och rökdoften är mycket påtaglig. 100 hemvärnssoldater från Västmanland, Uppland och Södermanland deltar i släckningsarbetet.

Militärregion Mitt samordnar det militära stödet till räddningsinsatsen i Västmanland under skogsbranden. Hemvärnssoldater.

Hemvärnssoldater i brandens frontlinje

Tack vare hemvärnssoldater som Rickard Svenneryd och Patrik Moberg från Öster Rekarne hemvärnskompani kan lågorna i den stora skogsbranden hållas i schack. – Vi känner många som bor i det här området eftersom vi själva bor här och det känns jättebra att hjälpa till, säger Rickard Svenneryd.

20140809 Militärt stöd till samhället (Brand Västmanland). F 21 stödjer med personal och materiel ur 23:e flygbaskompaniet.

Kvalificerade resurser på väg mot storbranden

F 21 skickar ytterligare personal och materiel för att delta i släckningsarbetet av den stora skogsbranden i Sala-trakten i Västmanland.

Helikopter 10, Helge 90, används i släckningsarbetet i storbranden utanför Sala i augusti 2014. 
Helikoptern har en balja som rymmer 2 ton vatten och den kan tömma cirka 40 ton vatten under en arbetsdag.  Lasse Jansson/ Försvarsmakten

Helikoptern Helge ovärderlig i släckningsarbetet

-Två meter…en meter…i vattnet…fyller…då kan du stiga…lyft…framåt…fri från vatten. Så låter det monotont från Ulf Andersson med några minuters mellanrum. Han tillbringar största delen av flygpasset liggande på mage i kabinen med huvudet utanför helikoptern. Han ansvarar för att vattnet hämtas upp på ett säkert sätt. Plötsligt beordrar han stigning, det ligger en stock under vattenytan där baljan var på väg ner.

Bilder från branden i Sala. Amiral Grenstad besökte brandhärden och personalen som arbetat med släckningsarbetet. 
Här ser man uppskattningen från de boende i närheten.

Imponerande insats

Drygt tvåhundra personer från Försvarsmakten har varit på plats under bekämpningen av branden utanför Sala. Ytterligare flera hundra har varit inblandade i underhåll vid respektive regemente för att serva både soldater och fordon. Ställföreträdande insatschefen amiral Anders Grenstad åkte dit för att med egna ögon se verkningarna efter branden och tacka sin personal för den värdefulla insats de gjort.

De familjer som drabbats värst av branden i Västmanland fick flyga med i Försvarsmaktens helikopter 16 för att se sina fastigheter från luften så att de bättre ska kunna bearbeta händelsen.

Överflygning med de värst drabbade

Av de cirka 200 personer som evakuerades i samband med den stora skogbranden i Västmanland, har de flesta nu kunnat återvända. Men det finns de som inte kan komma tillbaks på mycket lång tid - vars hem är helt eller delvis förstörda. Under onsdagen fick 32 av dem följa med i Försvarsmaktens helikoptrar för att med egna ögon se sina fastigheter från luften. – Vi hoppas att på det här viset kunna hjälpa dem att bearbeta den här fruktansvärda händelsen, säger Ulf Landgren, chef på helikopterbataljonen.

20140804 RAMNÄS
En stor skogsbrand har brutit ut i Västmanland och räddningstjänsten får stöd från bland annat Försvarsmakten.
Foto: Lt Marcus Åhlén/Combat Camera/Försvarsmakten
BILDEN ÄR FRI FÖR PUBLICERING ELLER VISNING UNDER FÖRUTSÄTTNING ATT FULLSTÄNDIG BYLINE ANGES.

Hårt arbete och logistik

Hårt arbete och massor med logistik, det har varit nödvändiga ingredienser för att Försvarsmaktens stöd till brandbekämpningen i Västmanland skulle fungera. Militärregion Mitt har samordnat Försvarsmaktens insats och kontakterna med andra myndigheter och aktörer. Bland de som bidrog till logistiken till Försvarsmaktens insats fanns Hemvärnet, Trängregementet, F21 och FMLOG.

Branden i Sala

Trängregementet stödjer räddningsarbetet i Sala

Med åtta kubik diesel och fyra kubik bensin åkte en officer och tre soldater från Trängregementet i förra veckan till Västmanland för att hjälpa till att släcka branden. Drygt en vecka senare ansvarar vi för hela drivmedelskedjan från depå till brukare.

Motorbyte på helikopter 10 i samband med släckning av skogsbrand i Västmanland.

En insats i insatsen

Besättningen från 1:a helikopterskvadron i Luleå kommer just tillbaka till Västerås flygplats efter ett flera timmar långt flygpass med brandtunna. Elden sprider sig fort i den västmanländska skogen och de gör sig redo för att ge sig ut ytterligare ett par timmar för att bekämpa elden från luften. Då varnar helikoptern för ett fel på motorn och man inser att ett motorbyte i fält måste göras. En insats i insatsen tar sin början.

Försvarsmakten/hemvärnet arbetar med eftersläckning av den stora skogsbranden i Sala-traken, Västmanland.

Eftersläckningen – ett tidskrävande jobb

Under tisdagen fick en grupp med hemvärnssoldater rycka ut och hjälpa brandkåren att dra slang när eld plötsligt flammade upp i ett skogsområde öster om Ängelsberg i Västmanland. – Jag tror inte att folk förstår att det fortfarande brinner här, säger soldaten Peder Axberger som deltog i släckningen.