Praovecka på fjärde sjöstridsflottiljen

I en vecka har femton 15-åringar praoat på Fjärde sjöstridsflottiljen. De har satt upp tält, vattenfysat, kört stridsbåt, signalerat, gjort upp eld, besökt korvetter, minröjnings- och stödfartyg, tagit sig genom stridshinderbanan och fått nya vänner från hela Sverige.

praoelever
praoelever
Morgnarna under praoveckan har börjat med brak, men eleverna har även fått prova på vattenfys, fys i idrottshallen, och stridshinderbanan. Foto: Lova Kallin och Clara Nikolic/Försvarsmakten

Några 15-åringar står med en ficklampa i regnet på Amiralsholmen. De signalerar till sina kamrater på en brygga på andra sidan vattnet. Till slut går meddelandet fram: ”Nyckeln finns hos chefen.”

– Jag var på en sommarkurs på F 7, men jag har alltid älskat att åka båt, så jag tänkte att det kunde vara kul att pröva marinen. Det har varit jättekul. Man blir väldigt nära med dem man är med. På bara den här veckan har jag fått många bra vänner, säger Ellen.

– Det har också varit väldigt kul att få komma så nära inpå ett jobb som man kanske inte hör om så ofta. Och att få testa på jättemycket nya saker. Som att köra båt och pröva stridshinderbanan. Det var jättekul, alla peppade varandra. Vi har jättebra samspel i gruppen, säger hon.

prao
Gruppen signalerar till sina kamrater på en brygga på andra sidan vattnet. Till slut går meddelandet fram: ”Nyckeln finns hos chefen.” Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

Lång resa för deltagande

Ellen är en av årets praoelever på Fjärde sjöstridsflottiljen. Hon bor i Tanum, och har åkt över Sverige för att kunna delta. 

– Min storebror läste om praoveckan på Instagram och tipsade mig, säger hon.

Ett 40-tal personer sökte till årets praovecka på Fjärde sjöstridsflottiljen. Ansökan gjordes genom personligt brev. 

– Jag har letat efter motiverade ungdomar som vill komma hit för att de är intresserade av Försvarsmakten och marinen. Det har också varit viktigt att sålla fram dem som har viss vana av träning, så att de orkar hänga med. Vi kör långa dagar och rör på oss hela tiden, säger Mikaela Dale, yrkesinformatör på Fjärde sjöstridsflottiljen och ansvarig för praoveckan.

Tungt att gå mycket

Morgnarna har börjat med morgongympa, så kallat "brak"(bål, rygg, armar, knän), men eleverna har även fått prova på vattenfys, fys i idrottshallen, och stridshinderbanan. 

– Trots all träning så har det som varit tyngst för eleverna varit att gå så mycket som vi gör mellan alla aktiviteter. De har träffat många nya personer och att smälta alla nya intryck har krävt energi. För många har det också tagit på krafterna att sova borta i fem nätter i rad. Det kan vara ganska tufft när man går i nian, säger Mikaela Dale.

Fick information via skolan

Borta vid bastun håller en grupp på att göra upp eld. Uppgiften är att bränna av ett snöre på kortast möjliga tid. När snöret brunnit av är det dags för lunch i form av fältmat: en plastpåse med blötmat som värms genom en kemisk reaktion i en annan plastpåse. Simon är en av dem som deltar. Han fick höra talas om praoveckor inom Försvarsmakten i skolan.

prao
Simon kikar igenom påsen med mat. ”Så fort jag hörde talas om det så sökte jag till flera olika praoveckor i olika delar av Försvarsmakten. Jag gillar att vara utomhus, jag gillar att träna. För mig var det det som lockade. Och att göra nya bekantskaper och testa nya grejer, som att sätta ihop en bår och besöka skepp.” Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

– Så fort jag hörde talas om det så sökte jag till flera olika praoveckor i olika delar av Försvarsmakten. Jag gillar att vara utomhus, jag gillar att träna. För mig var det det som lockade. Och att göra nya bekantskaper och testa nya grejer, som att sätta ihop en bår och besöka skepp, säger Simon. 

Om man funderar på att söka prao här så ska man vara beredd på att få nya vänner och testa många nya moment som man aldrig testat förut. Som att marschera eller få se hur det ser ut på en båt. Själv vill jag gärna göra lumpen. Det ville jag innan praoveckan också, men nu vet jag lite mer vad det handlar om, så jag är lite mer förberedd. Jag vet inte vad det blir, men vad det än blir så vet jag att det kommer att bli kul. 

Det är så kul att se hur eleverna går från att vara blyga 15-åringar till att bli en grupp som hjälps åt för att klara av uppgifterna på bästa sätt. Vi försökte lära dem tidigt att man hjälpa sina kamrater när de är klara. Ingen är klar förrän alla är klara. De lärde sig snabbt.

Mikaela Dale, yrkesinformatör Fjärde sjöstridsflottiljen

Dubbelt antal mot förra året

I år tog Fjärde sjöstridsflottiljen emot dubbelt så många praoelever jämfört med förra året. 

– Det blev ett riktigt bra gäng. Om jag skulle ändra på något till kommande år skulle det vara att lägga praoveckan lite tidigare på hösten, då det är lite varmare ute. Men den här veckan var den första som det över huvud taget fanns lediga sängplatser på området, säger Mikaela Dale. 

– De har sovit i enkelrum i år eftersom logementen är fulla med värnpliktiga, så de har inte riktigt fått upplevelsen av logement. Men de har suttit i dagrummet och snackat till tapto klockan 22.00. Sen har vi väckt dem 06.15 varje morgon, säger Mikaela Dale. 

För befälslaget, bestående av flottiljens yrkes- och skolinformatörer, har det också varit en givande vecka. 

– Det är så kul att se hur eleverna går från att vara blyga 15-åringar till att bli en grupp som hjälps åt för att klara av uppgifterna på bästa sätt. Vi försökte lära dem tidigt att man hjälper sina kamrater när de är klara. Ingen är klar förrän alla är klara. De lärde sig snabbt, säger Mikaela Dale. 

Har känts verkligt

Gruppen har samlats i soldathemmet nära grinden vid marina militärbasen Berga. Eleverna dricker läsk och får i tur och ordning resa sig och ta emot diplom och skaka hand med sina befäl. Det är fredag och de har sina civila kläder på sig för första gången på en vecka. 

Vidar sammanfattar veckan: 

– Vi har fått göra mycket saker och det har känts på riktigt. De bästa grejerna var att köra stridsbåt, att göra saker och ha ansvar. 

Prao
”Jag ville få en upplevelse av hur det kändes att vara i marinen. Jag har upplevt så mycket under en vecka. Det har varit jättekul. Jag har besökt en massa båtar och lärt mig allting om militärer” säger Loria, praoelev. Foto: Mikaela Dale/Försvarsmakten

Loria hörde också talas om praoveckan i skolan.

– Min studievägledare sa att man ska tänka på vad man vill göra i framtiden när man väljer prao. Så jag ville få en upplevelse av hur det kändes att vara i marinen. Jag har upplevt så mycket under en vecka. Det har varit jättekul. Jag har besökt en massa båtar och lärt mig allting om militärer, hur de går, hur rutinerna är. Det känns som jag har en bättre bild inför framtiden. Jag känner mig så taggad nu. Jag tror att jag vill göra lumpen sen när jag fyller 18. Det var jätteroligt att köra stridsbåt, men vattenfysen var också kul. Generellt var all fys rolig, även om det var jättejobbigt, säger Loria. 

Trött efter lång vecka

Mikaela Dale skrattar. Hon är trött efter en vecka av långa dagar. Befälen har också turats om att sova i närheten av eleverna under veckan. 

– Jag tror att det här är den bästa praoplatsen man kan ha. Dels är det lite speciellt, man får se hur ett riktigt roligt yrke fungerar. Och göra allt det i grupp och få nya vänner från hela Sverige. Det är få praoplatser som kan matcha det.